Laddar annons
2 Jul, 2011

Champagne 2002 från Mesnil för 350 kronor

Röttorps Bästa är champagnetipset i normalklassen denna vecka NV Michel Turgy Bl de Bl Grand Cru. I går kom i BS några riktigt bra storebröder med årgång från några av de bästa åren.

I Côte des Blancs i södra Champagne är det chardonnaydruvor som gäller. Den allra mest berömda Grand Cru byn är Mesnil. Det är därifrån som bl. a. Krug’s Clos de Mesnil och Salon kommer. Champagner som kostar upp till flera tusen per flaska. I byn finns det också små oberömda odlare som i liknande bra lägen odlar fram lysande chardonnaydruvor, för en egen Champagne Bl de Bl Grand Cru. Dessa viner kostar en bråkdel av de berömdaste och är ofta samtidigt mycket bra. Michel Turgy är en sådan utmärkt liten odlarchampagnefirma i Mesnil som har lysande champagne till fyndpriser.

Deras vanliga busbra och busbilliga (239kronor) årgångslösa champagne finns numera i fasta sortimentet på Systembolaget och är med i veckans champagnetips på Röttorps Bästa. Det är bara några få butiker som har denna pärla i lager, men den kan beställas i alla. De riktigt bra åren gör han också årgångschampagne på de allra bästa druvorna. Dessutom gör han en särskild champagne på extra gamla vinstockar, Vielles Vignes, som ger låg avkastning av ännu mer komplexa druvor.

I går började dessa storebröder säljas i Systembolagets Beställningssortimentet, BS, för första gången. Min favorit är 77538 2002 Michel Turgy Grand Cru Bl de Bl för i sammanhanget mycket måttliga 395 kronor. Det är obetydligt mer än för de stora husens måttligt bra årgångslösa standardchampagner, ihopblandade från alla möjliga mindre framstående byar. Nu får man istället en stor årgång av en bra Grand Cru champagne från hjärtat av Côte des Blancs, Mesnil. Stor champagne att dricka nu och även lagra minst fem år till, i hygglig källare. Du kommer aldrig att tycka att Du har för många av den hemma.

2004 är också ett utmärkt år i champagne. Vartefter vi nu får se dem i handeln är många riktigt bra i mycket frisk och spänstig stil, men något mindre komplexa och rika än 2002:orna. I går började försäljningen i BS av 77477 2004 Michel Turgy Grand Cru Bl de Bl den kostar 350 kronor flaskan vilket också är riktigt lysande både nu och för källaren. Ännu större smakrikedom och innehåll blir det med 77478 2005 Michel Turgy Vielles Vignes för 490 kronor. I min bedömning är 2002:an fynd, 2004:an nästan fynd båda i mycket lättbegriplig stil. 2005 Vielles Vignes är mycket prisvärd och lite mer av en kännarchampagne.

Alla tre storebröderna måste beställas på Systembolagets hemsida. Har Du inte gjort det förut måste Du först registrera Dig. 2002 Michel Turgy är en god anledning att omedelbart göra Dig till en reguljär beställningssortiments kund. Den har som de andra två bara gjorts i små kvantiteter och det blir inte så många flaskor för Sverige. Det kan vara nu eller aldrig, särskilt för 2002:an.