Laddar annons
24 Feb, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ett just rödvin för 51 kronor.

Generös Priorat, fyndigt vit rhôneblend, bästa mousserande kring hundringen och ett spännande lagringsvin är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v08 2016 på Röttorps Bästa

Just rödvin för 51 kronor

Dão Casal Mor Reserva, 2014 för osannolikt billiga 51 kronor är ett riktigt bra seriös strukturerat rödvin med just innehåll och bra längd. Växer trots priset en del med ett par års fortsatt lagring. Nu i ny utmärkt årgång. Systemets i särklass bästa billiga rödvin på flaska.

Generös Priorat

GR-174, 2014 för 145 kronor är det osannolika namnet på ett riktigt bra Prioratvin med utveckling och mognad. Är uppkallat efter en gammal vandringled i detta bergiga vindistrikt. Komplex druvblandning på i fallande procentsats, grenacha, cab s, syrah, somsó, merlot och cab.f. Det är rikt och komplext i ganska utvecklad stil som gör det bra för konsumtion redan idag.  Ny årgång av ett ständigt bra vin.

Fyndig vit Rhôneblend

Tahbilk Rous/Mars/Viog, 2014 för 99 kronor är en rik och lättbegriplig, frisk, snäll, komplex och lättsam vit Rhôneblend från det inre av Victoria i Australien. Passar nästan alla och allt när Du vill ha ett torrt vitt vin. Fyndigt ganska nytt vin på Systembolaget.

Bästa moussserande kring hundringen

Pongrácz Brut, för 120 kronor är fortfarande den i min smak bästa fuskchampagnen kring hundringen. Utmärkt rik och komplex i lite champagnestil med långt klingande slut. Också bra till mat.  Finns även på riktigt snygg halvflaska.

Billigt och bra rosébubbel

Pata Negra Rosado Brut, för 69 kronor är trots den märkliga flaskan, namnet och det låga priset ett torrt just och välbyggt rosébubbel med bra längd och innehåll. Bra rosévin även till lätta maträtter. Bättre alternativ än stilla roséviner i samma prisklass i alla lägen.

Bästa billiga vita boxen

il Nostro Catarratto/Grecanico, 2014 för 174 kronor per 3l är den allra billigaste av godkända vita torra  boxar. Lite kraftfull och robust med viss längd och ett seriöst vin med kraft.

Spännande lagringsvin

Niepoort Batuta, 2011 för 486 kronor Mustig, rik, tät och mäktigt med bra klangfärg. Ett hela vägen utmärkt ännu ungt vin med stor framtid från topproducent för lättviner i Dourodalen. Lite svårt att säkert bedöma hur det utvecklas eftersom det ännu inte finns så mycket erfarenhet av dessa viners utveckling vid långlagring. Jag tror det kommer att bli en riktig höjdare efter ca tio år under fortsatt utveckling i källaren.