Laddar annons
17 Feb, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med generös Barolo

Generös Barolo, busbra billig sauvignon blanc, stor halvtorr riesling, litterär Amarone och den billigaste röda godkända boxen är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v07 2016 på Röttorps Bästa

Generös Barolo

Barolo Albe G.D. Vajra, 2011 för 209 kronor är en rik och härlig mustig Barolo med viss utveckling och bra långt slut i saftigt härlig stil. Ovanligt lättbegriplig Barolo med lite generositet, vilket är ganska ovanligt för Barolo i denna ålder.

Snygg lätt USA pinot

District 7 Pinot Noir, 2013 för 119 kronor är en ganska snygg liten pinot med något delikata toner och finstämt slut. Aningen bärsötma i frukten men inget socker och snäll syra gör det till ett trevligt litet vin som är svårt att inte gilla. Kommer från Monterey i Kalifornien. Bäst till måttligt smaktunga rätter.

Busbra billig sauvignon blanc

Río Claro Sauvignon Blanc, 2015 för 69 kronor är en bra mild, frisk, billig och alldeles utmärkt sauvignon blanc. Har för prisläget bra komplexitet och fin balans, ja nästan lite personlighet också. Fyndigt vitt torrt friskt vin för både drick och mat från Torres i Chile.

Mineralisk stor halvtorr riesling

Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett, 2014 för 179 kronor är en riktigt stor, mineralisk och tät halvtorr riesling i lyxklass. Dönnhoff är en av topproducenterna i Nahe med sällsynt läckra mineraliska viner. Fruktighet i vin är omedelbart intagande, mineralitet är mer subtilt och finstämt och kräver lite träning för att uppskattas fullt ut. Här är ett fantastiskt träningsredskap för mineralisk halvtorr riesling. Intressant både som drink, till feta fiskar och rökta räkor.

Litterär Amarone

Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone, 2009 för 399 kronor är en mycket speciell, aningen stramare och mindre tung, Amarone. Nu efter drygt sex år börjar det bli klokt att öppna, även om den gärna kan lagras många år till. En mycket bra lagringsamarone. Gården har en mycket intressant historia och ägdes en gång av Dantes son (Alghieri) på 1300-talet. Idag drivs den av den 22:a generationen i samma släkt. Vinöst är den också intressant för att den har en egen Molinara-klon i vingårdarna, som de är mycket stolta över. Vinet lagras också delvis på körsbärsträfat, vilket nog påverkar stilen en del. En finkultur Amarone för den litterära finmiddagen.

Bästa billiga röda boxen

Casas Patronales Cabernet Sauvignon Syrah, 2014 för 169 kronor per 3l är den allra billigaste av godkända röda boxar. Fruktigt, ganska rikt och trevligt med en aningen inställsam fruktsötma, men inget socker. Inte alls dumt i fruktig rödvinsstil.

Loire sauvignon blanc på box

Brochet Facile Sauvignon Blanc, 2015 för 229 kronor per 3l har just anlänt i ny bra årgång. Just nu bästa SB boxen i sin lättsamma friska och för prisläget hyggligt komplexa balanserade stil. Bra genomklang mellan smak och eftersmak med milda syror.

Ovanligt rött lagringsvin

Taurasi, Feudi di San Gregorio, 2011 för 154 kronor har redan en del år på nacken. Gjord på aglianico druvan i Kampanien i södra Italien, som här resulterar i mycket tuffa och strama viner. Med lite lagring blir de komplexa stora rika generösa viner utan överdriven hårdhet. Passar bra till vilt och smakrik avancerad mat. Den är inte helt omöjlig redan nu, men blir riktigt civiliserad efter 6-7 år i källaren. Då får man ett stort vin för en spottstyver.