Etiska viner ger etiska och kulinariska dilemman
ETISKT VIN. Systembolaget vill att vi skall köpa mer av ”etiskt” märkta viner i deras butiker. Det är en grej i deras ”hållbarhetsarbete”. Det är inte självklart om ens troligt att det blir en bättre värld om Systemet får som de vill. De etiska vinerna har sin baksidor.
Vad är ”etiska” viner?
Systembolaget frågar oss om vi som deras kunder ”Vill bidra till en bättre värld? Ett sätt att bidra är att köpa drycker som är etiskt märkta.” Nu är det här med etiska viner inte så enkelt. Etisk märkning handlar om arbetsvillkoren för de som jobbar med att ta fram vinerna. Tanken är att om vi köper etiskt märkta viner så kan vi veta att vårt köp gynnar personer som lever under rimliga arbetsförhållanden. Det är sedan tänkt att i sin tur leda till att fler får rimliga arbetsvillkor. Om det verkligen är så, är rätt oklart när det gäller viner. Det beror på att den etiska märkningen av viner bara kan ges till produktion i länder med dåliga arbetsvillkor.
Etisk märkning gäller få länder
Viner både produceras och dricks i huvudsak av relativt välbeställda personer i moderna och rika länder med i internationellt jämförelse utmärkta arbetsförhållanden. I betydelsefulla vinländer som Frankrike, Tyskland, Österrike, Italien, Spanien, Portugal, USA, Australien och Nya Zeeland är arbetsvillkoren garanterade i lagar och regler på en nivå som ligger skyhögt över de som gäller för ”etiskt märkta viner”. De finns bara fyra viktiga vinproduktionsländer som har etisk märkning i Sverige. De är Sydafrika, Argentina, Chile och numera också EU landet Bulgarien. Dessa fyra länder står för ca ¼ av Sveriges viner. Medan de åtta som svarar för ¾ inte kan få etisk märkning på vin, för att de har för bra arbetsvillkor för alla.
Etiska viner har sämre arbetsvillkor än övriga
Om man nu som Systembolaget anser, det blir en bättre värld om Du och jag köper ”etiskt märkta viner” återstår att förklara varför vi skall satsa på att köpa viner med dåliga arbetsvillkor bakom, istället för de som har bra arbetsvillkor. Vad den etiska märkningen, om den fungerar, betyder är att i de fyra vinländerna med dåliga arbetsvillkor har de som gjort vinerna, inte haft riktigt usla arbetsvillkor. Men det betyder inte ens att de har de bästa villkoren där . Ansvarstagande små familjeföretag har t ex ofta relativt bra förhållanden, men passar sällan in i de formella certifieringssystemen. I de här fyra producentländerna med etisk märkning finns det säkert några producenter där jobbarna har sämre villkor än hos ”etiskt märkta”. Men att det skulle göra någon nämnvärd skillnad i skapande av en bättre värld att helt koncentrera sig på de etiskt märkta, dvs att konsumenter väljer bort övriga viner från dessa fyra länder tror inte ens Systembolaget på.
Skulle alla svenska konsumenter välja ”etiskt märkta” viner, skulle de genomsnittliga arbetsbetingelserna för att framställa vinerna på Systembolaget sjunka drastiskt. Det skulle bli ett race mot botten för världens vinarbetares arbetsvillkor. Dit är det lyckligtvis mycket långt. Den helt dominerande och även växande del av försäljningen av viner kommer från de länder som inte ens kan ha etisk märkning.
De bästa ”etiska” vinerna just nu
Försäljningen av ”etiskt märkta viner” är mycket liten. Jag har nyligen provat alla i det fasta sortimentet. Jag hittade några få ”etiska” billiga viner som är riktigt bra i sina prislägen.
Det mest prisvärda tycker jag är den sydafrikanska vita torra boxen 2268 Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc, 2015 för 214 kronor per tre liter. Ett riktigt bra innehållsrikt balanserat boxvin på en mycket ovanlig och komplicerad druvblandning som domineras av vita Rhônedruvor. Ett utmärkt vinval både för personer med och utan ”etiska” ambitioner.
En lätt aromatisk lite blommig vit torr ”etisk” box är argentinska 6231 Ecologica Torrontés/Chardonny, 2015 för 199 kronor. Finns också på flaska för 69 kronor. Sen finns det inga fler vita torra ”etiska viner” som får överbetyg.
Bland de röda ”etiska” vinerna med bra innehåll för pengarna finns billiga fruktiga och hyggliga boxen 2130 Casa Patronales Cab S/Syrah, 2014 för bara 169 kronor per tre liter. Argentina bidrar med mustig malbec i 6594 Epica Malbec, 2014 för 79 kronor. Härligt direkt grillvin till sommaren. ”Etiska” röda Ecologica Shiraz/Malbec från Argentina är just nu inte i samma gamla fina form som förr, utan får nu nöja sig med medelbetyg.
Bästa ”etiska ” rosévinet är trevliga friska och lätta 6355 Adobe Reserve Rosé, 2015 för 79 kronor.
Etiska viner har sämre kvalitet
Annars tvingas man konstatera att de ”etiskt märkta” vinerna i genomsnitt är klart sämre än snittet för övriga viner i det fasta sortimentet. Det kommer en handfull nya ”etiska” viner 1 mars. Men ingen av dem får bra betyg av mig. ”Etiska” viner säljer inte främst på kvalitet och pris utan på att något annat som associeras med produkten. Då blir det lätt som med kändisvinerna, kvalitet och pris kommer i skymundan.
Du kanske mår bättre?
Jag tror inte det blir någon bättre värld om Du väljer ”etiska” viner framför omärkta viner på Systembolaget. Vill Du göra skillnad i världens utveckling så får Du göra något mer påtagligt än så. Det finns massor av projekt och saker Du kan stödja för det. Om Du tycker att det känns lite gott i kroppen när Du dricker det ”etiskt märkta” vinet, så gör för all del det. Men det är ont om bra viner och ännu har jag inte sett något betydande vin som har etisk märkning. Och det vore väl dumt att sluta dricka viner från de åtta stora vinländerna, som saknar etisk märkning.