Laddar annons
2 Mar, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med söta hundraårsviner

Vit läcker standardbourgogne och en lyxig Grand Cru, två söta viner som har kompisar som blivit över hundra år, och en röd premiumbox är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v09 2016 på Röttorps Bästa

Fyndig Penfolds Shiraz

Penfolds Thomas Hyland Shiraz, 2012 för 119 kronor är en riktigt bra mustig och rik aussi shiraz, som kanske har kommit lite i skymundan mellan Penfolds billigare viner och deras många storslagna dyra. Fyndigt bra i denna årgång med välbalanserad komplexitet och ett fint tonläge. Bra genomklingande eftersmak redan nu och växer också med lagring för den som har tålamod och vinlagringsutrymme.

Vit läcker standardbourgogne

Bourgogne Les Sétilles, 2013 för 156 kronor är just nu den allra bästa av de vita standardbourgognerna. Delikat fin lättare bourgogne med mycket lång nyanserad eftersmak och finess, snyggt ända in i målkaklet. Oliver Leflaive är en av de riktigt bra producenterna av vit bourgogne och i det perspektivet är detta basvin inte alls dyrt. Delikat till alla, inte alltför mäktiga, fiskrätter.

Vitt sött starkvin

Alambre Moscatel de Setúbal 37cl, 2010 för 69 kronor är en rik och lite frisk, lätt blommigt starkvin med längd och innehåll på praktisk billig halvflaska. En mycket traditionell vintyp från Setubalhalvön sydost om Lissabon sedan 1700-talet. Det är som att göra portvin på de vita muscatdruvorna. Jäsningen som görs med skal (mycket ovanligt för vita viner) stoppas ganska tidigt genom tillsats av alkohol till ca 17%, varvid mycket av druvmustens socker förblir ojäst, ca 125 gr per liter. Det blir ett naturligt sött starkvin som sedan lagras rätt länge på fat och blir då ganska mörkt i färgen. Denna sexåring tillhör de unga Setubal vinerna. Jag har provat ljuvliga Moscatel de Setúbal som passerat sin 100 årsdag. Passar till de allra flesta efterrätter, även om den annars kan upplevas som lite svår för vin.

Den eviga ungdomens vin

Moulin Touchais, 2001 för 229 kronor är ett annat mycket unikt vin på sent skördade chenin blanc druvor från mellersta Loire. Det började göras som ett internt vin för familjen på 1800 talet, som annars tillverkade ganska enkla bulkviner. Den helt dominerande delen av produktionen lagrades årgång för årgång i varsitt kor i en jättekällare. Vinet har en fantastisk mognadsutveckling och livslängd. Även här har jag ett flertal gånger provat viner som passerat sin hundraårsdag under stor njutning. Koncentrationen och den kraftiga syran ger dem ett långt och intressant liv med lite av en evig ungdom. Tuch av arrak och mycket annat under stor fräschör i nyanserad stil. Går bra även till citrussyrliga efterrätter.

Mäktig årgångschampagne

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2003 för 277 kronor är stor bred och mäktig champagne från det varma året 2003. Året gav otypiska och i många fall rätt klumpiga champagner i ett område som annars har problemet att få tillräckligt mogna druvor. En del av charmen med årgångschampagn är att de speglar sitt år. En annan är att man här bara använder sina bättre basviner. Denna ovanligt trevligt prissatta årgångschampagne har för sitt år bra syra och en härlig generös rikedom i ändå ganska bra struktur. Till våren kommer samma vin i årgång 2004 ett charmtroll i lättsam delikat och skir stil, från ett bra år med motsatta förtecken. Spara gärna några 2003:or till sommaren och köp 2004:an när den kommer och jämför årgångskaraktärerna. Stor skillnad i karaktär samtidigt som båda är Systembolagets billigaste riktigt bra årgångschampagne, var och en på sitt vis.

Vit lyxbourgogne

Chablis Grand Cru Les Clos, Brocard, 2012 för 399 kronor är veckans nya vita torra lyxvin på Röttorps Bästa. Om än fortfarande i yngsta laget är det en rik balanserad Bourgogne med stort innehåll och lovande komplexitet. Perfekt till den rika fina fiskrätten med smakrik sås.

Balanserad röd premiumbox

Roodeberg KWV, 2014 för 259 kronor per 3l var den röda premiumbox som startade hela kategorin för lång tid sedan. Den har förändrats något över åren och är nu ännu lite bättre än då. Bra balanserat rödvin med hygglig komplexitet, struktur och eftersmak. Passar bra till allt och alla.