Laddar annons
24 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndig malbec

Fyndig malbec, nordrhônsk syrah, steen på buskvinstockar, söt riesling i sin bästa år, fruktig och osötad vit box och stor cabernet för bord och källare, är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v52 2014 på Röttorps Bästa

Alamos Malbec, 2013 för 89 kronor är en riktigt bra argentinsk malbec till rimligt pris. Idag är det Argentina som är hemlandet för den tidigare bordeauxdruvan malbec. De bästa och dyraste malbecerna är idag argentinska. Även de bästa i måttligt prisläge är därifrån. Innehållsrikt bra vin till grillat kött med generösa och rätt komplexa bra toner och längd. Aningen knäckighet i slutet i denna årgång, men ändå fynd i mitt protokoll.

Nordrhônsk Syrah

Crozes-Hermitage Les Launes, 2012 för 139 kronor. Delas tillhör de gamla fina vinhusen i norra Rhône. Det var där Guigal lärde sig grunden för sin senare stora framgång. Denna både mustiga och eleganta Syrah har de typiska lätt rökta tonerna och lite extra kraft i denna årgång.

Steen på buskvinstockar

Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc, 2013 för 69 kronor är en riktigt bra billig sydafrikan på deras gamla huvuddruva Steen eller på franska Chenin Blanc. Här finns massor av gamla stockar som gör intressanta druvor även till billiga viner. Friskt, lätt limesyrligt just innehåll med rätt bra längd.

Söt riesling i sina bästa år

Josepshöfer Goldtröpfchen Riesling Auslese Lange Goldkapsel 37cl, 1999 för 139 kronor per halva. En storslagen femton årig fin söt Mosel med lång och laddad eftersmak och fräschör i syran. Ovanligt intressant moget balanserad söt riesling till efterrätter, bär och frukt.

Fruktig och osötad vit box

Casas Patronales Chardonnay Sauvignon Blanc 3lbox, 2013 för 179 kronor. I Chile gör man de bästa billiga fruktiga och rena boxarna. Denna ovanliga blandning på två av de klassiska internationella vitvinsdruvorna är trevligt, fruktigt med lite komplexitet och struktur och bra innehåll för prisläget. Låg sockerhalt för vintypen är också ett rejält plus.

Stor Cabernet för bord och källare

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, 2008 för 159 kronor tycker jag är ett av de riktigt bra klassiska vinerna i denna prisklass. Har på sina snart 7 år utvecklats en hel del och är ett utmärkt vin för konsumtion idag. Samtidigt visar erfarenheterna från de tidigare 52 årgångarna av samma vin att det utvecklas till ett magnifikt stort moget vin, vid fortsatt långlagring. Toppvin både för bord och källare.