Laddar annons
21 May, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndigt chilenskt andravin

Nya vintips denna vecka är fyndigt chilenskt andravin, mogen rik stor syrah från Sydafrika, härlig premium Ruby Port, lyxig vingårdstoscan, bästa billiga röda boxen och en utmärkt billig vit torr box.

Nya viner v21 2014 på Röttorps Bästa

Canto de Apalta, 2011 för 141 kronor är en sorts andravin för Clos Apalta, som är ett av Chiles allra främsta viner. Andravinet, Canto är en ovanlig druvblandning på Carmenere, Cabernet S, Merlot och Syrah. Den senare ingår inte i första vinet, men har i detta område av Chile sina allra bästa marker. Rikt tätt svartfruktigt tufft vin med betydande framtid och laddning, påminner om en generös bordeaux till riktigt fyndigt pris.

Stor mogen Syrah

Stellenzicht Syrah, 2004 för 221 kronorMagnifik stor Syrah med mognad och stor läcker utveckling och tät stil, magnifikt vin. En klassisk stor Syrah som för ovanlighetens skull kommer från Sydafrika. Mer mognadskomplexitet än vanligt för en tioårig Syrah.

Premium Ruby Port

Graham's Six Grapes Reserve Port för 127 kronor är alltjämt det riktigt bra billiga portvinet. Drick inte Port om Du tänker betala mindre än så här. En sk premium ruby, dvs en blandning av måttligt gamla men riktigt bra basportviner. Saknar fällning och håller väl en vecka i öppnad flaska och några år i oöppnad. Men vinner inte på lagring.

Lyxig vingårdstoscan

Colledilà Barone Ricasoli, 2010 för 321 kronor är veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa. Mycket tät och läcker med finessiga toner och betydande stor längd och djup delvis i vardande. Samtidigt ett riktigt stort vin och rejält bra för en finare middag redan i år.

Bästa billiga röda boxen

Casas Patronales Carmenère Cabernet Sauvignon Syrah, 2013 är just nu den bästa billiga röda boxen för bara 179 kronor per 3 liter. Rikt bra lätt fruktigt, ganska komplext vin med struktur och bra långt hyggligt städat slut för detta minipris.

Seriös billig vit box

De Bortoli Semillon Chardonnay, 2013 för 199 kronor per 3 l har en frisk bra struktur av sin semillon och en viss mullighet och smakrikedom av chardaonny. Bra just matvin med riktigt hygglig eftersmak för att vara en billig box.