”Hemtappat” för bättre och fler vinupplevelser
Viner behöver lagras i hyggligt stora flaskor för att utvecklas väl. För att få ut det mesta möjliga av sina viner krävs att man kan konsumera i mindre format. Den paradoxen löser Du enkelt genom hemtappning. Glöm alla konstiga manicker man försöker sälja till dig, skaffa några tomma halvflaskor och börja hemtappa.
På flaska växer och mognar viner genom att det under nästan inget lufttillträde alls sker biologiska och kemiska processer. Det ändrar vinets färg doft och karaktär och utvecklar dess personlighet. Redan på färgen kan man se hur gammalt ett vin är, på samma sätt som Du kan göra det med människor Du möter på gatan. Vid närmare samspråk, doftande och smakande, blir Du mer säker på ålder och börjar få kläm på karaktären. Efteråt märker Du på kvarstående intryck, eftersmaken, om mötet innehöll något riktigt intressant.
Viner utvecklas med mognad
Unga viner har sällan någon uttalad eftersmak. Vinet doft och klangfärg ändras under mognadsprocessen särskilt för röda viner från dominans för fruktiga och blommiga toner i ungdomen till mer av te, kaffe, lakrits och kolonialvaror när de vuxit upp och sedan får de största röda även animaliska och multnadstoner när de blir riktig stora helt utmognade personligheter. Eftersmaken utvecklas i längd och komplexitet. Det går i bästa fall från ljuvlig fräschör med laddad fruktighet och betydande stramhet till komplex stor balanserad personlighet med storslagen eftersmak och en stor orkester av smaknyanser i en balanserad mjuk infattning.
Vinpersonligheter skall växa långsamt
Viner som saknar syra och strävhet som unga mognar inte på något trevligt vis och skall inte lagras. De allra flesta flaskor av långsiktiga viner dricks däremot långt innan potentialen hos vinet hunnit mogna fram. Många har försökt att hitta metoder som skyndar på mognaden. Hitintills har de misslyckats. Ju långsammare vinet mognar desto bättre blir det, mognar det mycket snabbt krävs en miljö där vinets potential raseras.
Lagra magnum konsumera halvflaskor
Hela poängen med flasklagring är att det skall gå långsamt för att de biologiska och kemiska processerna skall utveckla största möjliga karaktär, personlighet och komplexitet. Viner blir större på magnumflaskor därför att mognaden går långsammare. Halvflaskor är direkt olämpliga för att långlagra vin. Men ofta vill man inte konsumera en hel magnumflaska eller ens en helbutelj. Då behöver Du kunna hemtappa för ett gott vinliv.
Hemtappning
Går vin som blir över i flaskan att spara? Det generella svaret på den frågan är Nej. När Du sitter där med en sedan flera timmar tillbaka öppnad flaska som Du då och då hällt ur är det kört. Vinet har fått så mycket syre att det fortsätter att snabb åldras på redan tillförd luftning. Inga gastillsatser, vacumpumpar eller andra attiraljer har någon chans att stoppa det. Däremot kan man med lite planering dricka en mindre del av en flaska och med framgång spara resten en betydande tid med ”hemtappning”.
Halvflaskor med skruvkork
Du skall ha rena tomma flaskor med skruvkork t ex halvflaskor. När Du drar korken ur den stora flaskan, börjar Du med att försiktigt och fint hälla av den mängd Du vill spara i den eller de tomma rena flaskorna så att de blir fulla. Dra åt korken och skriv en etikett med vinets namn och datum för hemtappningen. Denna halvflaska kan sedan sparas i vinförrådet många månader. Vinet får lite syre vid omhällningen och en liten mognadsimpuls, men behåller sin karaktär och framtidsmöjligheter i övrigt. Sedan konsumerar Du på vanligt sätt det som är kvar i originalflaskan.
Många fördelar med hemtappning
En trevlig bieffekt med hemtappning är att det inte krävs så märkvärdigt tillfälle för att man skall vilja ta upp sina värdefullaste gamla viner. Vi kan ta ett rejält glas vardera av ett stort vin på två till osten en tisdag när andan faller på. Du kan njuta själv av dina stora viner oftare och fler gånger. Du kan också när man inte är så många servera flera olika viner till olika rätter etc. Hemtappning åt alla lycka bär.