Laddar annons
1 Oct, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med husvin från Fitou

Husvin från Fitou, mogen ny tempranillo, ständigt bra verdicchio, halvtorr Rheingauriesling, söt ständig ungdom, stor billig 2008:a, seriös zinfandelbox och delikat kultpinotage är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v40 2014 på Röttorps Bästa

Réserve de la Condamine, 2012 för 69 kronor är ett rikt och bra numera lite mustigare fyndigt husrödvin. Bra kombination av de sydfranska druvorna, grenache, carignan och syrah, från utmärkt kooperativ, Mont Tauch i den inre vilda delen av Fitoudistriktet.

Mogen ny Tempranillo

Dehesa La Granja, 2007 för 129 kronor är oktoberfyndet bland de nya vinerna. Lanseras inte förrän på fredag, 3 okt. Rik och kraftfull med tydliga fat- och mognadstoner i en mullig komplex stil. Stor längd och samtidigt lite svartfruktigt spänstigt slut. Härligt till alla lite smakrika kötträtter, inte minst vilt. Tillfällig nyhet som nog försvinner fort, köp på ett litet lager.

Ständigt bra Verdicchio

Casal di Serra Classico, 2013 för 79 kronor. Härlig bra verdicchio från Umani Ronchi som för mycket måttligt pris ger ett torrt vitt vin som passar till nästan allt och alla. Dold talang hos viner är att det även utvecklas en hel del med några års lagring.

Halvtorr Rheingauriesling

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 för 131 kronor är något så ovanligt som en mogen betydande halvtorr komplex och finessig riesling med stor längd och långt bra slut. Rheingauriesling med ännu frisk fin syra i mognadskomplexiteten.

Söt ständig ungdom

Moulin Touchais, 2001 för 209 kronor är den ständiga ungdomens vin, även nu efter 13 år. Ungdomligt friskt och sött med tuch av arrak. Härligt vin som också kan lagras mycket länge och passar särskilt bra till efterrätter med citrussyror i.

Stor billig 2008:a

Launois Vintage Blanc de Blancs Brut, 2008 för 309 kronor. 2008 är det senaste stora året i champagne. Denna lysande 2008:a på ren chardonnay har en ljuvlig nutid med stor komplexitet och längd. Växer vid lagring i många år. Kostar samtidigt minder än de stora husens standardchampagner utan årgång, som inte alls når samma finess och storhet. Både lättbegriplig och stor champagne.

Seriös Zinfandelbox

Cline Zinfandel, 2012 för 235 kronor per 3l är en seriös zinfandelbox. Det kan låta konstigt men här har man lyckats kombinera druvans generösa mustiga rikedom med ett ganska bra torrt slut och både längd och just klangfärg, till ett bra pris.

Delikat kult Pinotage

Jacobsdal Pinotage, 2011 för 109 kronor är ett härligt kultvin från en av de äldsta och bästa pinotage vingårdarna i Sydafrika. Görs av en konstnär till ett ovanligt subtilt och delikat vin för druvan, med samma metoder som för ett halvt sekel sedan.  Slutet av alkohol jäsningen sker utan skal för att skapa ett mildare och delikatare vin. Vinner mycket på långlagring, som utvecklar ännu fler subtila nyanser hos vinet, även om det är utmärkt redan idag.