Laddar annons
24 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med toscansk sangiovese/merlot

Toskansk sangiovese/merlot, tillplattad stor riesling, 14-årig unfilered LBV, dyrare Rotarirosé, delikat Barolo, störtbillig just röd box och bra osockrad sauvignon blanc  är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v39 2014 på Röttorps Bästa

Rosso di Montepulciano, 2012 för 109 kronor från topproducenten Poliziano är ett mycket bra lättsamt perfekt vin i denna prisklass. Här finns ett långt bra balanserat innehåll med för prisläget stor kvalitet. Gjord i östra Toscana på sangiovese med lite inblandning av merlot. Ligger i BS och måste beställas till Din butik en vecka i förväg.

Tillplattad stor riesling

Würzburger Stein Riesling trocken, 2013 för 169 kronor är en stor härlig riktigt mineralisk riesling med betydande storhet och framtid i den speciella platta Frankenflaskan, bocksbutelj. Har redan idag justa balanserade fruktiga toner, som gör den svår att inte tycka om. Även riktigt bra pris för riesling på denna nivå från distriktets bästa vinproducent Juliusspital.

14-årig unfiltered LBV

Smith Woodhouse LBV, 2000 för 205 kronor. Till LBV väljer man ut något enklare basdruvor än till Vintage och lagrar vinet ca 5 år på stora fat så det mognar snabbare. Sedan utvecklas det på butelj mycket länge om det är ofiltrerat. (Du ser det på att flaskan har en vanlig vinkork utan kant). När Du sedan avnjuter vinet efter 15-20 år efter skörd måste de behandlas som en Vintage. Den långa flasklagringen har gett en rejäl fällning som Du behöver dekatera bort. Nu ganska mogen som fjortonåring men ingen brådska. 2000 är ett riktigt bra år och den kan lagras vidare med framgång. Halva priset och kanske högre andel än så av kvaliteten mot enklare Vintage. Riktigt just att kunna köpa nu som moget vin i BS.

Rotari rosé- dyrare men ändå bäst

Rotari Rosé, 2010 för 109 kronor har ökat tio kronor i pris men är ändå klart mest prisvärd för mig som bubbelrosé kring hundringen. Läcker rosé med inslag av både fruktighet och mineralitet. Bra till både skål och mat.

Delikat Barolo

Barolo Bricco delle Viole, 2009 från vinhuset G.D. Vajra för 415 kronor är en härlig och trots sin ungdom lite utvecklad pinotig Nebbiolo av klass. Begriplig finlirs Barolo från speciell vingård med för ungdomen milt slut. Vinner också på fortsatt lagring.

Störtbillig, just, röd box

Casas Patronales Carmenère Cabernet Sauvignon Syrah 3lbox, 2013 för 179 kronor är trots sitt låga pris, ett riktigt hygglig fruktig chilenskt vin med viss komplexitet från druvblandningen och en tuch av riktig struktur och ganska lång städad eftersmak. En av mycket få riktigt billiga boxar det är lönt att köpa, även om det alltid är klokt att kosta på sig något ännu bättre.

Ärlig osockrad lättbegriplig sauvignon blanc

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc, 2013 för 209 kronor per 3l är en box med fräschör, aningen krusbär och tropisk frukt. Bra längd och genomklang med sin justa enkla klangfärg. Aningen struktur, tuch av fruktsötma och under 3gram socker per liter, vilket föredömligt skiljer den från en del andra SBboxar. Lättbegriplig sauvignon blanc box, med snällt slut.