Laddar annons
20 Mar, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med lättillgänglig vit grek

Nya vintips denna vecka är bl.a. en stor intagande Crozes-Hermitage, snygg billig aussipinot och bra klassisk vit grek.

 

Rikt, kraftfullt och tätt med lätt rökig visthusbod är kännetecknet för Crozes-Hermitage Cuvée Alberic Bouvet, 2010. En topp Crozes-Hermitage för 186 kronor i Beställningssortimentet. Tävlar med Graillot om att göra ett av de absolut bästa vinerna i distriktet. Beställ gärna en låda, det utvecklar sig väl med fortsatt lagring.

 

Windy Peak Pinot Noir, 2011 är för bara 89 kronor en bra torr och snygg pinot från Australiens lite svalare Yarra Valley. I prisläget ovanligt just hela vägen och bra torrt slut utan minsta antydan till syltighet och t.o.m. lite delikat. Den nya ovanligt justa årgången har just anlänt.

 

Grekiska viner har haft mycket ringa framgång i Sverige. Ett torrt vitt grekiskt vin som jag tycker borde kunna hittas av de svenska konsumenterna är Santorini Assyrtiko, 2011 för 99 kronor. Ett intressant och komplext bra vitvin som till skillnad från en del andra grekiska varken är svårtillgängligt eller konstigt i klangfärgen som det ibland blir i Grekland. Det är den ganska lilla ön som heter Santorini och deras speciella klassiska druva som heter Assyrtiko. Finns i relativt få butiker men kan beställas till alla.

 

I mitt tycke är Louis Roederer Brut Premier för 349 kronor det bästa och mest kompletta av de stora husens baschampagner. Fast den saknar årgång vinner den på att lagras ytterligare några år på flaska genom sin förnämliga struktur. Friskt, smakrikt och delikat.

 

Veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa är nyinkomna och tillfälliga A Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs, 2011 för 389 kronor. Det är en mycket smakrik, mäktig och lite mjukare stor Pfalzriesling. Det gör den rätt tillgänglig redan nu även om den naturligtvis vinner mycket på fortsatt lagring. Finns bara i vinkällarbutikerna och kan beställas i alla.

 

Den gamla trevliga och hyggligt innehållsrika sauvignon blanc boxen, Les Fumées Blanches SB har nu kommit in i nya årgången 2012. Den är fortfarande riktigt bra med frisk lätt aromatisk stil. Känns aningen kraftigare och mindre lättsamt delikat i år. Fynd även i år för sina 215 kronor per tre liter.