Laddar annons
23 Apr, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med lyxig Rolls Roycs rosé

Röttorps Bästa har hittat en riktigt bra och överkomlig nebbiolo från Piemonte i 2009 Lange Nebbiolo från Fontanfredda, för 99 kronor. Fantastiskt pris för en riktigt bra årgång av balanserad komplex stor nebbiolo. Väl i klass med många Barolo och Barbaresco för en bråkdel av priset.

Det bästa Chianti Classico vinet just nu är 2008 Fonterutoli CC för 149 kronor. Det är en stort, saftigt, rikt, strukturerat, tätt och modernt vin på sangiovsese från Toscanas vackra kullar. I mitt provningsprotokoll är det just nu det bästa röda vinet kring 150 kronor. Som alla bra välstrukturerade viner i denna klass kommer det att växa vidare i komplexitet med lagring.

I veckans Röttorps Bästa hittar Du Systembolagets bästa vita allroundbox, 2010 Moncaro Verdicchio för 195 kronor. Genom kombinationen av karaktär, mildhet och längd passar den alla och nästan allt. För det där särskilda tillfället finns just nu en riktigt bra hyggligt utvecklad Pomerol i 2004 Ch La Grave à Pomerol för 399 kronor i Beställningssortimentet. Det är veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa för konsumtion redan idag eller med fortsatt lagring och växt för en senare njutning.

Från och med denna vecka innehåller Röttorps Bästa även ett finare stilla rosévin.  Först ut är en Tavel, klassiskt är det roséns Rolls Roycs. 2010 Les Lauzerales Tavel för 95 kronor är en finstämd finessig rosé med längd, som bär namnet Tavel med heder och ändå har rimligt pris. Fyller väl den stilla rosén båda huvudområden, som drink och som friskt spänstigt matvin till lättare rätter.

Det har blivit mycket enklare att beställa viner i Systembolaget Beställningssortiment, BS. Med den nya webben är det bara ett klick till att beställa viner när man väl registrerat sig. BS har fler viner totalt än ordinarie sortiment och många riktigt konkurrensdugliga i alla prisklasser. Efter en prissänkning den 1 april är 2009 Vila Santa Reserva White ett av de allra bästa kring hundralappen.  Ett utmärkt seriöst alternativ till billigare bourgogner med sina fina syror och finess och en smula egen karaktär.

I Beställningssortimentet finns också ett verkligt stort vitt moget vin i 2000 Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken för 239 kronor. En lysande mjuk och stor mäktig riesling med betydande mognad och framtid. Ovanligt att kunna köpa riesling på denna nivå med elva år på nacken i detta fyndskick anser Röttorps Bästa.

Många bra välbyggda rödviner vinner mycket på lagring. De utvecklar då helt annan komplexitet och finess än de har som unga. Ett intressant vin att lagra länge i rimlig prisklass är 2009 Penfolds Shiraz Mourvèdre Bin 2 för 119 kronor. Lägg ner det i fem år och ta sedan upp ett stort moget vin till mycket rimlig kostnad.