Laddar annons
16 Apr, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med svenskcuvée av bubbel

På Röttorps Bästa den här veckan finns Systembolagets bästa röda vin kring hundringen under mer än ett decennium; Vila Santa Reserva Red, 109 kr. Den nuvarande årgången 2008 är utmärkt.

Vila Santas välbyggda struktur och samtidigt generösa innehåll gör det lämpligt till nästan alla mat och alla gäster. Det är alldeles tillräckligt ”fint” för den fina middagen och aldrig för fint för att förgylla en måltid. Till den stora middagen med många gäster av varierande ålder och kultur är det perfekt utan att bli alltför dyrt. En okänd tillgång hos Vila Santa är att det också växer och utvecklar stora läckra mognadstoner, som en stor bordeaux, när man lagrar den. Efter fem till åtta år i källaren, eller ännu längre för magnumflaskan, blir det en magnifik mogen skönhet, som annars inte finns i denna prisklass. Finns också i en osedvanligt prisvärd halvflaska för bara 59 kr.

Bland gamla godingar rekommenderar Röttorps Bästa 2004 Finca el Puig, 189 kr. Den har redan utvecklat en betydande multnadston i kombination med nyansrikedom och viss finess. Stor röd Priorat för den mer sofistikerade vinkonsumenten, utmärkt för konsumtion nu.

Det finns en hel hög riktigt bra billiga friska vita viner med stort innehåll just nu på Systembolaget. En av de allra bästa är den stora innovationen 2010 Leth Duett Riesling/Grüner Veltliner. I Österrike är det syndigt att blanda vita druvor. Det skall vara Riesling för sig och Grüner Veltliner för sig. Sedan skall det helst komma från berömda Kamptal eller Wachau och då kostar det ofta en hel del. Leth har bra vingårdar i helt oberömda Wagram strax intill. Sedan tar han sig för att blanda ihop traktens två stora druvsorter i samma vin och har mage att sälja det riktigt överkomligt. Resultatet är ett ovanligt bra komplext friskt matvin som även kan användas som aperitif till fyndigt lågt pris, 69 kr.

I den stenhårda klassen bättre bubbel utanför Champagne kring hundringen förslår Röttorps Bästa denna vecka Langlois Crémant de Loire Brut för 119kr. En särskild toppcuvée endast för Sverige, som valts ut genom att använda bättre druvor och låta dem lagras lite längre än i den version man säljer i övriga världen. Här är det en blandning på chardonnay och Loiredruvan chenin blanc som gjorts ut med mineralitet, längd och elegans i frisk mognadston. Langlois ägs av chamapgnehuset Bollinger.

För det röda lyxvinet noterar Röttorps Bästa att det ännu finns några flaskor kvar av den storslagna Sydafrikanen 2008 Columella, 560 kronor. Ett verk på Rhônedruvor av den smått geniale vinmakaren Ebon Sadie som bör lagras vidare ett bra tag innan korken dras. Perfekt exklusiv present till den vinälskare som redan har det mesta, inklusive vinkällare.

Bland lite dyrare rödviner för källaren rekommenderar Röttorps Bästa 2004 John Riddoch Cab S, 474 kronor ett av Australiens verkligt stora viner med krav på lång lagring för att hela potentialen skall kunna realiseras.