Laddar annons
20 Jan, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med lyxig toppchampagne

Fräsch chardonnay, äkta sauternes, champagne i olika prislägen och en utmärkt röd premiumbox är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v03 2016 på Röttorps Bästa

Ständigt rött toppvin

Penfolds Koonunga Hill Shiraz/Cabernet, 2013 för 99 kronor är även i sin nya årgång, som alltid ett riktigt bra balanserat och komplext vin med bra struktur. Generöst i mellanrik stil och passar i alla lägen. Strukturen gör att vinet också utvecklas riktigt intressant vid långlagring trots prisläge och skruvkork.

Fräsch chardonnay

Paul Cluver Chardonnayl 2014 för 149 kronor är en mycket frisk och  lättsam, lite delikat chardonnay från relativt nya vindistriktet Elgin i sydligaste Sydafrika. Passar allra bäst till måttligt tunga fiskrätter. Paul Cluver är ett utmärkt vinhus som gör pinot noir och vita viner av klass utan att de blir oförskämt dyra. Passa på innan detta tillfälliga vin tar slut.

Premiumruby

Graham's Six Grapes Reserve Port, för 134 kronor är det bra basportvinet, en premiumruby. Det kan användas rakt av utan dekantering eller luftning och är även ett utmärkt ost- och efterrättsvin i många sammanhang.

Äkta Sauternes

Château du Levant, 2011, för 109 kronor per halvflaska är en ganska billiga och bra äkta Sauternes med bra komplex fruktig längd och framtid. Rik sötma med en liten fetma och rondör gör det till ett bra efterrättsvin och det passar också bra till mögelostar och anklever eller andra milda patéer.

Bästa billiga champagnen

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut för 199 kronor är en fruktig lång och klingande champagne i lättillgänglig bra stil som passar alla. I särklass bästa billiga champagnen just nu.

Lyxig toppchampagne

Deutz Brut Vintage Champagne, 2008 för 499 kronor är veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa. En redan idag ljuvlig delikat och suveränt balanserad champagne, som dessutom växer i ett decennium till vid lagring. Champagne i denna toppklass är ett fantastiskt matvin till den riktigt lyxiga fisk- eller skaldjursrätten.  Tillfälligt vin som försvinner snart.

 Bra druvblandning i ekobox

Adobe Cabernet Sauvignon Syrah Carmenere, 2014 för 209 kronor per 3l är är en billig just box med bra rik klangfärg och viss komplexitet på sin intressanta druvblandning. Viner i det här prisläget blir ofta intressantare när det görs på flera olika druvor. Ekovin med chilensk fruktighet, viss struktur och ganska lång eftersmak.

Välbyggd röd premiumbox

Ramos Reserva, 2012 för 229 kronor för 3l är en utmärkt seriös och välbyggd röd premiumbox. Har nu i många år varit i topp i sitt prisläge.