Laddar annons
3 Sep, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med klassisk aussiblend

En klassisk aussiblend, stor 2012 chablis, portvinets basnivå, delikat  roséchampagne, lättsam och lyxig röd bourgogne, bra rött husvin och en smart semillon/ chardonnay blandning på box är nya vintips denna vecka.

Nya viner v36 2014 på Röttorps Bästa

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2012 för 95 kronor är ett av de verkligt välbyggda pålitliga rödvinerna kring hundringen.  Komplett rikt och ganska tätt med lättbegriplig struktur, balans och klangfärg, bra hela vägen. Utmärkt aussiblend på klassiska Syrah och Cab som fungerar utmärkt till alla rätter och personer.

Stor chablis från 2012

Chablis Vieilles Vignes Dom. Sainte Claire, 2012 för 174 kronor. Frisk och mycket komplex delikat chablis med finessig mineralisk längd och stort slut. 2012 är i volym mycket liten årgång i Chablis liksom 2013. Brocard som gjort detta vin prioriterar den svenska marknaden, men i slutänden kan det bli problem med tillgången av de bästa. Ett utmärkt vin även att lagra och prishöjningen är måttliga 5 kronor trots brissituationen.

Portvinets basnivå

Graham's Six Grapes Reserve Port, för 127 kronor. Denna premiumruby är i min bedömning det bästa billiga portvinet. Undvik alla som är substansiellt billigare, det är här riktigt port startar prismässigt. Bra till ost och efterrätter.

Delikat roséchampagne

Guy Charlemange Rosé Brut för 325 kronor är en frisk och balanserad finstämd champagnerosé i riktig stor klass. Kostar ändå inte mer en vanlig standardchampagne. Rosé när det skall vara riktigt festligt och delikat, även bra till mat.   

Lättsam och lyxig röd bourgogne

Corton Grand Cru Clos de la Vigne au Saint, 2006 för 359 kronor är en rätt mogen lätt Corton med bra mognadstoner och komplexitet till i sammanhanget just pris. En härligt delikat mogen röd bourgogne från Grand Cru, när det skall vara lättsamt och lyxigt. Börjar säljas fredagen den 5 sept.

Bra rött husvin

Ramos Reserva box, 2012 för 225 kronor för 3l. Rikt bra strukturerat seriöst vin i alla avseenden. Längd och genomklang och fyndigt i sitt prisläge. Ett utmärkt rött husvin i alla lägen. Finns också på flaska för 69 kronor.

Semillon och chardonnay på box

De Bortoli Semillon Chardonnay box, 2013 för 199 kronor per 3l. För enklare vita torra viner är det ofta bra att blanda semillon som har lite syra och struktur med Chardonnay som ger lite mullighet och smakrikedom. Tillsammans blir det här ett just billigt matvin med bra längd bland boxarna.