Laddar annons
2 Apr, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med moget rött

Nya vintips denna vecka är röd mognadskomplexitet till budget pris, en italiensk stråkkvartett, tysk pinot noir till rimligt pris, en balanserad nya zeeländsk sauvignon, mousserande årgångsvin med stil och ett lyxigt lättvin från Douro.  

Mognadskomplexitet till budget pris

Det finns enstaka mjuka rika mogna röda viner, som inte kostar särskilt mycket. Ett av de allra bästa är Copertino Riserva, 2007 för 75 kronor. Här har andra och tredje generationens smaker kommit ut och trots åldern känns vinet ganska spänstigt. Mycket trevligt vin till smakrika rätter om man förstår sig på mognadskomplexitet.

Italiensk stråkkvartett

Brunellodistriktet i södra Toscana gör som bäst riktigt bra viner på en särskild klon av sangiovese. Det är den som heter brunello. Det kan bli lite av Italiens bordeauxviner, med en liknande struktur och delikat i måttligt kraftfull stil. Lite av vinets stråkkvartett. En riktigt bra sådan just nu är Brunello di Montalcino Col d'Orchia, 2007 för 267 kronor.  Rikt med härligt långt slut och mognadskomplexitet.

Tysk pinot noir i rimlig prisklass

Den nya årgången av tyska Künstler Pinot Noir Tradition, 2012 för 101 kronor är en riktigt härligt saftig tysk pinot med aningen enkel eftersmak, men riktigt bra för sitt pris. Det är ett ganska lättsamt och helt torrt vin för i första hand måttligt smakrika rätter. Denna pinot växer i Rheingau, som annars är berömt för sina vita rieslingviner.

Balanserad Marlboroughsauvignon

Hunter's Sauvignon Blanc, 2013 för 99 kronor är en balanserad SB från Marlborough i Nya Zeeland i distingerad stil, med fina, lätt citrustonade syror och bra eftersmak. Traktens SB viner är ofta lite överdrivna, med väl mycket av krusbärstoner. Jag brukar notera dem som 120% SB i protokollet. Här har man lyckats nå ner till 100% SB och det tycker jag är klart bättre.

Mousserande med årgång och stil

Det finns några riktigt bra mousserande viner kring hundralappen. Ett av dem har också årgång, Rotari Brut Riserva, 2009 för 99 kronor. Bra champagnekopia från Trentino i norra Italien på i huvudsak chardonnay med en skvätt pinot noir som fått många år på jästfällningen. Trevlig frisk fruktighet, liten lätt mineralitet, bra komplexitet och syra hela vägen.

Lyxigt lättvin från Douro

Portvinsgodset Quinta do Noval i Dourodalen gör sedan 1930-talet det bästa portvinet, Nacional. Numera hardet samma franska ägare som bordeauxslottet Pichon Longueville Baron. Numera gör man också riktigt bra lättviner på samma druvor. Lättvinet Quinta do Noval, 2009 för 399 kronor tycker jag är riktigt imponerande tätt och lovande i snygg stil med redan utvecklad eftersmak. Det är veckans nya röda lyxvin på Röttorp Bästa.