Laddar annons
9 Apr, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tre nya Alsaceviner

Nya vintips denna vecka är mogen spänstig röd spanjor, frisk Alsace gewurzt, mogen Vintage Port, mousserande med rosékänsla, Schlossberg i Alsace, fruktig seriös röd box, bra billig vit box och ljuvlig Alsaceriesling för källaren.

Moget rikt spänstigt rött

Ett riktigt gott härligt rödvin med fin mognad och utveckling hittar du i Navarravinet Chivite Selección Especial Finca de Villatuerta, 2008 för 129 kronor i BS. Fyndigt bra pris för moget vin med bra spänst som passar till alla rätter med lite smak.

Frisk Gewurztraminer

Gewurztraminer är en av Alsace stora druvor för mäktiga viner med lätt aromatiska, blommiga och kryddiga toner. Ofta är de lite låga i syran och lite ofriskt mjuka i slutet. Trimbach Gewurztraminer, 2011 för 145 kronor i BS är något så härligt som en stor rik och frisk Gewurzt. med längd, komplexitet och finess. Fungerar bra även till asiatiskt kryddad eller kryddstark mat.

Mogen ung Vintage

Graham's Malvedos Vintage Port, 2001 för 332 kronor är en härlig Quinta Vintage som man kan öppna redan nu även om den växer i minst ett decennium till.  Rikt och generöst med bra längd och underbart gott till ostbrickan redan idag. Delvis fottrampad med ett svagt avtryck från mina fötter för just denna årgång. Glöm inte att den måste dekanteras, gärna många timmar innan konsumtion.

Mousserande med riktig rosékänsla

Nytt mousserande rosévin på Röttorps Bästa denna vecka är Langlois Brut Rosé för 129 kronor. Ädel bubbelrosé gjord på ovanliga 100% Cabernet Franc från Samur i Loiredalen. Riktigt roséigt bubbel i karaktären, som passar bra både till lätt mat och som drink. Mousserande rosé vinner alltid över stilla rosé.

Schlossberg i Alsace

Riesling Schlossberg Grand Cru, 2012 från Alsacevinhuset Weinbach för 349 kronor är redan idag en magnifikläckert vitt torrt lyxvin med stor fyllighet och bredd i delikat stil och måttligt hårda syror. Behagfullt på hög nivå nu, växer även länge vid lagring.

Fruktig billig röd box

Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 2013 för 184 kronor per 3lbox är ett ärligt seriöst fruktigt vin till budgetpris med lite saftig svartvinbärston.

Bra billig vit box

Enkla chardonnayviner blir ofta strukturlösa och lite sladdriga eller innehållslösa. Ett bra sätt att få till lite struktur och innehåll är då att blanda med semillondruvan. Det har man gjort med framgång i vita torra boxen De Bortoli Sem/Chardonnay, 2012 för 199 kronor per 3l. Här ger semillonen stadga och struktur till vinet som klingar bra igenom hela vägen.

Ljuvlig Alsaceriesling mest för källaren

Vinhuset Weinbach gör i min smak de allra ljuvligaste rieslingvinerna i Alsace. Andra som t ex Trimbach gör kanske mäktigare och i någon mening större riesling men ljuvlighetsligan vinner Weinbach. Ett problem med stor Alsaceriesling är att man måste vänta länge på mognad, komplexitet och den sammanvävda harmoni som så småningom utvecklas. Vill Du i framtiden uppleva världens kanske ljuvligaste riesling skall Du nu lägga ner Cuvée Ste Catherine Riesling, 2011 för 401 kronor i källaren och sedan ta upp den och njuta om drygt tio år.