Laddar annons
Röttorps Bästa med tuffa rödvinsdruvor
2 Sep, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tuffa rödvinsdruvor

Bästa billiga rödvinet, mjukis sagrantino, smakrik robust chardonnay, söt fusksauternes, den bästa amaronen, stilig zinfandelbox, chard/SB box och lagringsvin på baga druvan är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v36 2015 på Röttorps Bästa

Dão Casal Mor, 2013 för 51 kronor är ett utmärkt komplett litet seriöst vin med alla saker på rätt ställe och lite mustigt rikt slut. Fynd även i sin nya årgång som just anlänt. Bra vin i ett prisläge som annars inte har mycket att erbjuda.

Mjukis Sagrantino

Montefalco Rosso, Caprai, 2013 för 125 kronor. I Montefalco gör man det stora vinet Sagrantino di Montefalco på 100% av denna strama tuffa druva (sagrantino). Viner som behöver lång tid att mogna ut. Lite av taggtråd i vinet som ungt. För konsumtion tidigare görs ett enklare och lättare mindre stramt vin som heter Montefalco Rosso. Där är vanligen ca 30% sagrantino och resten sangiovese och andra druvsorter. Denna Rosso är en bra rik klassisk, aningen stram, men ändå rätt snäll i slutet med bra svartfruktigt innehåll och längd. Om Du gillade svartfruktig röd bordeaux som förr fanns till rimliga priser är detta en bra ersättning. Här finns lite mer generositet, vilket inte gör det mindre attraktivt.

Smakrik robust Chardonny

Torres Gran Viña Sol Chardonnay, 2013 för 79 kronor Rik och välbyggd med längd och innehåll i en trevlig lite rustik stil. Ganska komplett smakrik chardonnay, som passar väl till rejäla rätter, även på kyckling och annat vitt kött.

Söt fusksauternes

Château du Juge 37cl, 2010 för 79 kronor halvan. Ett friskt balanserat och ganska sött vin från området alldeles utanför Sauternes. Fräscht och sött till anklever, milda patéer och många efterrätter.

Den bästa amaronen

Masi Mazzano Amarone, 2009 för 839 kronor, släpps fredagen den 4 sept i vinkällarbutikerna. Stor läcker mäktig ännu ung och lite stramt lovande med betydande potential för att bli helt magnifikt om man väntar 5-10 år till. I mitt tycke den allra bästa amaronen, men bör inte konsumeras nu. Har Du brådis så är för konsumtion idag systervinet Campolongo di Torbe, 2009 kanske bättre och dessutom en aning billigare. Det kommer också på fredag.

Stilig Zinfandelbox

Cline Zinfandel 3lbox, 2013 för 249 kronor är en riktigt bra stilig zinfandelbox. Ganska rik och bra struktur och genomklingande slut för zinfandeldiggare. Renare och mycket bättre än alla konkurrenterna i min gom.

Chard/SB box

Casas Patronales Chardonnay/Sauvignon Blanc för 188 kronor per 3lbox. Hyggligt friskt och innehållsrikt vin med bra balans mellan sauvignon blancens friskhet och chardonnayens smakbredd i detta billiga prisläge.

Lagringsvin på Baga druvan

Frei João Reserva, 2012 för 99 kronor är ett mycket bra lagringsvin. Det görs i Bairrada ett numera mycket intressant vindistrikt för viner med lång tidshorisont. Det ligger söder om Douro och väster om Dão. Här finns Portugals ”sagrantino” den tuffa Baga druvan. Som ung ger den taggtråds strama viner med stor potential och struktur, men rätt odrickbara. När man ger dem 10-20 år blir de fantastiska rika komplexa och ganska generösa viner. Jag har själv provat viner på mer än 50 års ålder som varit fantastiska. Denna mycket måttligt prissatta Bairrada är till ca hälften gjord på Baga och resten är huvudsakligen den mer generösa Touriga National samt en skvätt Cabernet S. Ganska rikt och komplex klassiskt strukturerat med stor framtid och inte alls omöjlig att tas med som ung. Men blir mycket intressantare med 5+ års lagring. Fantastiskt bra och billigt lagringsvin. Det finns gamla årgångar att köpa idag. Jag hittade på nätet en 50 åring som utbjöds för ca 500 kronor.