Laddar annons
5 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med seriös zinfandelbox

Nya vintips denna vecka är en utmärkt billig nebbiolo, två grüner veltliner, på flaska och pappmagnum, billig champagne utan minsta krångel, bästa fusksauternes, amerikansk lyxchardonnay och en seriös zinfandelbox samt ett fyndigt lagringsvin.

Utmärkt billig nebbiolo

När man önskar en härlig klassisk nebbiolo med struktur och långt bra slut, utan att vilja betala för det är Langhe Nebbiolo Fontanafredda, 2011 för 99 kronor ett synnerligen gott val.

Grüner Veltliner med klass

Schloss Gobelsburg Gobelsburger Steinsetz Grüner Veltliner, 2012 för 151 kronor är minst lika bra som namnet är långt. Finessig, redan lång och läcker GV med stor framtid för den som vill och kan lagra några år. Passar väl till hela skalan från lättare rätter till kraftfull, även rökt, mat.

Bästa fusksauternes

Bästa fusksauternes just nu tycker jag är Château du Juge, 2009 för 80 kronor per halvflaska. Den växer på strandkullarna i distriktet Cadillac, tvärs över floden från det egentliga Sauternes. Här gör man viner på samma sätt och i samma stil på druvor som skördas med botrytis, ädelröta, som bidrar till att öka koncentrationen genom att släppa ut vattenmolekyler men låta resten stanna kvar i druvan i slutet av säsongen. Lite sötare i stilen detta år och fungerar väl till många efterrätter eller till en finare paté som förrätt.

Bara champagne utan krångel

Efter skattehöjningen och prisjustering tillbaka 1 mars är Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, 199 kronor fortfarande bäst under 200 kronor. Bra rik, snäll och fruktig champagne med utmärkt längd och fräscht torrt slut med distinktion och en tuch av mineralitet. Bara champagne utan minsta krångel till härligt pris.

Lyxchardonnay i fransk stil från USA

Au Bon Climat med Jim Clenenden (bilden ovan) är en verkligt intressant vinfirma i Solvang i södra Kalifornien med hjärtat i Bourgogne. Druvorn till deras Talley Historic Vineyard Chardonnay, 2009 för 271 kronor växer i San Luis Obispo County. En ovanligt delikat USA chardonnay med personlighet och klass, ännu ovanligt ungt med för landet extremt fina syror och fräschör. Vinner även på ytterligare lagring. Stort vin som kan omvända vem som helst, som har fördomar om Chardonnay från Kalifornien.

Seriös zinfandelbox

Lite längre norrut i Kalifornien hittar vi Cline Zinfandel, 2012 för 235 kronor per 3 l. Ungefär samma prisläge, men nu får man 3 liter i en riktigt seriös, rik röd box. Visst finns det här en liten lätt sötma, rätt hög alkohol och mustiga drag som vanligt hos zinfandedruvanl i detta prisläge. Här har man för ovanlighetens skull lyckats kombinera det med balans och seriösa toner och just struktur med alla saker på rätt ställe utan att det blir klumpigt. En bidragande orsak är nog att man har lite inblandning av carignan och mourvèdre, barbera m.fl. druvsorter.

Grüner Veltliner i pappmagnum

Systembolaget vill ju att vi skall konsumera mindre av deras produkter. Ett av de mindre kloka påhitten för att stimulera lägre konsumtion är att lansera förpackningen ”pappmagnum”. Det är en box, men på bara 1,5 liter. Här får man boxens nackdelar utan att riktigt få fördelarna. Det finns dock en trevlig Grüner Veltliner på denna förpackning i Rabl Grüner Veltliner, 2012 för 159 kronor per 1,5 liter. Just rätt trevlig GV med längd och fin pepprighet balanserat med bra syra. Vit premiumbox.

Fyndigt lagringsvin

Casa de Santar Reserva, 2009 för 129 kronor är ett rikt tufft, komplext och balanserat rödvin med bra framtid vid fortsatt lagring. Har just prissänkts till 129 kronor, vilket gör det till ett fynd. Stort vin från Dâo i mellersta Portugal på druvorna touriga nacional, alfrocheiro och tinta roriz (tempranillo).