Laddar annons
12 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mustig billig Cahors

Nya vintips denna vecka är en mustig billig Cahors, mogen sammetsmjuk syrah, bra enkel röd Bordeaux, sval skotsk sauvignon blanc, bubblande Ferrari och en stor lyxig pinot noir med espri.  

Mustig billig Cahors

Det nya billiga rödvinet med kvalitet denna vecka på Röttorps Bästa är Reserve du Vieux Noir Malbec, 2011 för 69 kronor. Kommer från Cahorsdistriket, (innanför Bordeaux) där malbecdruvan är kung. Här i en ovanlig kombination av lite tuff svartfruktig stil, viss mäktighet och bra längd för ovanligt liten peng. Viss mognad rundar av vinet och gör det rätt tillgängligt för att vara ett Cahorsvin.

Stor mogen mjukrik Syrah

I BS finns ett ovanligt härligt och storslaget chilenskt vin i Cuvée Alexandre Syrah Lapostolle, 2008 för 202 kronor. Franskägt vinhus med en rik mogen syrah i sammetsmjuk rik stil och bra längd. Tätt och svart med mognads finess.

Bra billig röd Bordeaux

Château Haut-Canteloup, 2011 för 100 kronor är en riktigt bra just enklare röd bordeaux. Merlotdominerad och måttligt hård redan nu. Bästa bordeauxvin kring hundringen just nu. Passar bäst till måttligt mäktiga kötträtter.

Sval sauvignon blanc med skotskt namn

I Sverige är det många som tror att Godahoppsudden är Afrikas sydspets. Inte ens den närliggande Cape Point är i närheten av att vara längst söderut i Afrika. Det är i stället Cape Agulhas, rätt långt öster därom, som är sydudden. Där har det under de senaste decenniet vuxit fram ett nytt vindistrikt med stor svalka från havet. Intressantaste vingården är Lomond. Namnet (samma som i Loch Lomond) kommer från Skottland, efter att ett skotskt segelfartyg förlist där. Deras Pincushion Sauvignon Blanc, 2012 för 119 kronor kom in bland marsnyheterna och är en ovanligt bra balanserad sauvignon blanc med väl integrerat och balanserat innehåll.  Fräschör och komplexitet på samma gång.

Mycket prisvärd Ferrari

När man tycker det blir lite för dyrt med champagne finns Ferrari Brut för 149 kronor. Betydligt bättre än de flesta billiga champagnerna och även än flera av de stora husens standardchampagner över 300 kronor. Komplexitet, bra syror och genomklang och balans med både mineralitet och lite fruktighet och långt delikat slut. Vinhuset Ferrari gör också några avsevärt dyrare mousserande av riktigt hög klass. De har ändå lite svårt att konkurrera med de allra bästa champagnerna i samma prislägen.

Lyxpinot från Felton Road

Felton Road är det bästa vinhuset i södra Nya Zeeland, i Central Otago. Där gör man stor pinot noir med distinktion och klass. Den i sammanhanget måttligt dyra lyxpinot som just nu finns på Bolaget är deras Bannockburn Pinot Noir, 2012 för 349 kronor. Mycket delikat med lätt fina komplexa toner och den speciella känslan av espri som just pinot noir kan ge. Trots ungdom stor upplevelse idag och växer mycket med fortsatt lagring.