Laddar annons
Röttorps Bästa med ständigt fyndig Cabernet
22 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ständigt fyndig Cabernet

Ständigt fyndig cabernet, tannat med mognad, BB SB, mogen söt moselriesling, lyxig nyanserad röd bourgogne, röd premiumbox, vit smakrik box och ett stort lagringsvin till lågt pris är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v30 2015 på Röttorps Bästa

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2013 för 79 kronor. Ständigt utmärkt rejält strukturerat vin, så även i denna aktuella årgång. Bra klassisk cabernet ton och fyndigt pris. Vinets okända sida är att det också vinner mycket och utvecklas med några års lagring.

Tannat med mognad

Château Bouscassé, 2009 för 125 kronor är ett snyggt vin med viss mognad och stor struktur på sydfranska druvan tannat, blandad med cabernet s och f. Med sina sex år har den nu mognat och mjuknat lite och blivit ett stort matvin för smakrika rätter med lite generositet och ännu aningen tufft slut.

BB SB

Río Claro Sauvignon Blanc, 2014 för 69 kronor är just nu det bästa och mest nyanserade friska billiga sauvignon blanc vinet på Systemet. Komplett vin med lite eftersmak och balanserat slut från chilenska Torres. Jag tycker den är bättre än premiumboxarna på SB och ett härligt fyndigt sommarvin både med och utan mat.

Mogen söt Moselriesling

Kaseler Nies'chen Riesling Spätlese Reichsgraf von Kesselstatt, 2006 för 141 kronor är en stor rik halvsöt mogen och utvecklad Mosel med betydande syra och spänst med lång välklingande eftersmak. Delikat utvecklat friskt vin till mycket bra pris för alla frukt och bär rätter.

Lyxig nyanserad röd bourgogne

Beaune Clos des Ursules, 2008 från Jadot för 399 kronor är en rik och lite utvecklad fortfarande aningen stram finstämd läcker röd bourgogne. Lyxigt toppvin till snöripa och andra delikata vilträtter, men också perfekt till en tam anka.

Röd premiumbox

Barone Ricasoli Formulae, 2013 för 249 kronor per 3l har ända sedan introduktionen för många år sedan förblivit bland de bättre boxarna i lite högre prisläge. Klassiskt toscanskt vin med riktig struktur och eftersmak. Utmärkt som vardagsvin för nästan alla rätter från lätta pastarätter till en köttgryta.

Vit smakrik box

Robertson Chardonnay, 2014 för 199 kronor per 3l är ett riktigt bra torrt vin i lite smakrikare stil. Ganska friskt med just klangfärg och lite komplexitet och längd för detta rimliga pris. Bra även till vitt kött.

Stort lagringsvin till lågt pris

Dão Rótulo, 2013 för 119 kronor är ett rikt och välbyggt vin med bra nutid och stor framtid med lagring. Det gamla portvinshuset Niepoort har under de senaste decennierna i stor skala utvecklats mot att göra intressanta lättviner. Detta i sammanhanget billiga vin är ett utmärkt exempel som växer mycket med sex år i källaren.