Laddar annons
15 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sydafrikanskt kultvin

Sydafrikanskt kultvin, Rheingaurosé, härlig matriesling, just halvtorr moselriesling, LBV med utvecklingspotential, 2008 champagne och bubblande topprosé är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v29 2015 på Röttorps Bästa

Jacobsdal Pinotage, 2011 för 115 kronor. Sydafrikanskt kultvin gjort på samma milda och finstämda sätt under mer än 50 år, i samma enkla hantverksmässiga vineri. Jäser i lagarer (öppna cementkar) med manuell nedpressning av skalen. Det ännu inte färdigjästa vinet dras av från skalen och slutjäsningen sker som en vitvinsjäsning utan skal för att ger mer subtil finess och mindre grov kraft. En stor konstnärlig och elegant pinotage. Hemlig egenskap är att den också utvecklas mycket intressant med långlagring.

Rheingaurosé

Georg Breuer Spätburgunder Rosé, 2014 för 119 kronor är en seriös och snygg rosé med klass och fin torr avslutning. Lätt och fräsch snyggisrosé på pinot noir från sluttningarna i Rüdesheim i Rheingau.

Härlig matriesling

Tegernseerhof Kellerberg Riesling Smaragd, 2013 för 149 kronor är en härlig matriesling med kraft och lite fyllighet. Kommer från de vackraste österrikiska vinlandskapet, Wachau. Där kallar man viner gjorda på lite högre koncentration och sockerhalt för Smaragd.

Just halvtorr Moselrielsing

Dr L Riesling, 2014 för 85 kronor. Det är just nu problem med att hitta bra rimligt prissatta halvtorra rieslingviner på Systembolaget. Alla sådana görs i Tyskland, där årgången 2014 dessvärre tycks gå till historien som klen och mager. Denna pålitliga halvtorra mosel i mellanprisklassen från topproducenten Dr Loosen fungerar ändå som vanligt hyggligt.

LBV med utvecklingspotential

Churchill's Late Bottled Vintage, 2008 för 169 kronor är ett portvin i kategorin ofiltrerade LBVer. Dessa utvecklas länge på flaskan till allt större komplexitet och finess. Utmärkt för konsumtion idag och blir nog riktigt magnifik med 5 år i källaren. Då behöver den dekanteras före upphällningen. Stort ostvin i slutet av den fina middagen.

2008 Champagne

Launois Vintage Blanc de Blancs Brut, 2008 för 319 kronor. En riktigt bra komplett champagne med lång framtid och ljuvlig nutid. 2008 är det riktigt stora aktuella året för champagne, som är ett vin med ovanligt stora årgångsvariationer. Det är därför som standardchampagnerna (de årgångslösa) vanligen är en blandning av olika årgångar. Storslagen billig 2008 för den som är både kräsen och ekonomisk.

Bubblande topprosé

Rotari Rosé, 2010 för 109 kronor. Riktigt bra läckert rosébubbel med fruktighet och mineralitet. Mest prisvärda rosévinet med eller utan bubblor just nu. Kombinerar den långa lagringens subtilitet och utveckling med stor fräschör. Utmärkt till skål, drick och lättare mat.