Årgångschampagne, ädelt vin för fest och källare
Årgångschampagne är något mycket ädlare än ”vanlig” årgångslös champagne. Den kan lagras och vinner på det under mycket lång tid. Väljer Du de bästa årens bästa champagner kan Du komma undan med nästan samma pris för en helt överlägsen kvalitet. Du hittar de just nu allra bästa här.
Klimat och jordmån
I Champagne har man bättre förutsättningarna att göra riktigt stora delikata och finessrika mousserande viner, än någon annanstans i världen. Det hänger ihop med jordmånen, en gammal kritklippa, men också klimatet. Det svala och ganska besvärliga odlingsförhållandena för vin i Champagne ligger på gränsen för att det överhuvudtaget går att få fram mogna druvor. Just därför blir det, de gånger man lyckas, exceptionellt bra druvor. För att göra mousserande topp viner eftersträvar man lite högre syra och lägre mognadsgrad hos druvorna för bästa kvalitet, vilket gör att man ändå lyckas ganska ofta i Champagne.
”Vanlig Champagne”
Årgångsvariationerna blir i detta gränsland större än där man varje år tämligen enkelt kan skörda mogna druvor. Därför är ”vanlig” champagne årgångslös och gjord på en blandning av olika årgångar. Man sparar en hel del stilla vin, reserv viner, varje år. De kan man sedan blanda in ett senare år. Tanken är att hålla en jämn kvalitet, stil och smak även om årgångarna är mycket varierande. Varje år gör man sin cuvée genom att blanda årets basviner med en komposition av tillgängliga reserv viner. Cuvéen tappas sedan på flaskor och genomgår andra jäsningen på butelj så att bubblorna bildas och vinet lagras på den skapade jästfällningen. En fördel med årgångsblandningen är att det ger lite extra komplexitet genom att äldre viner ingår i cuvèen. Nackdelen är att man blandar sig till en rejäl mängd av ett pålitligt hyggligt medeltal istället för att välja ut de allra bästa. De årgångslösa standardchampagnerna är vanligtvis färdiga för konsumtion direkt och bör inte lagras länge. De är inte komponerade för lagring. Ett slående undantag är att en av de allra bästa, Louis Roederer Brut Premier, dessutom faktiskt vinner en hel del på några års lagring.
Årgångschampagne
Årgångschampagne har en helt annan filosofi. Där väljer man ut några speciellt bra basviner ett särskilt bra år och buteljerar den mindre vinposten för sig. Därefter genomgår den samma hantering med andrajäsning och degorgering. Ofta ger man den lite mindre dozage, sockertillsats. Dels därför att den högre kvaliteten gör att den med fördel kan visas upp mer naken och dels för att konsumenterna av årgångschampagne anses lite mer sofistikerade än de som dricker ”vanlig” champagne. Bra årgångschampagne är mycket överlägsen standardchampagne. Under senare decennier har en hel del hus börjat göra årgångschampagne nästan varje år, bara de allra minsta åren undviks. Priset på de olika årgångarna, när de släpps, är vanligen helt oberoende av årgångens kvalitet. Därför är det smart att helt koncentrera sig på att köpa de bästa champagnerna de allra bästa årgångarna. Speciellt som årgångschampagne i de allra flesta fall är utmärkt att lagra och även lagra länge.
Årgångschampagne är ett lagringsvin
Fin årgångschampagne utvecklas mycket på flaska och kan växa till fantastiska vinupplevelser. De allra bästa kan vinna på att bli mycket gamla. Jag har själv provat en då ca 80årig Pol Roger (1921) som jag upplevde borde sparas ännu något decennium för att nå sin topp. Många av de bästa från de allra bästa åren bör i min smak få bli 50 åringar. Mina allra största champagneupplevelser är från årgångarna 1959 och 1961. I framtiden kan det bli årgångar som 2002 och 2008 som tar över ledningen. Men de allra bästa är ännu för unga för att nå den allra högsta nivån för mig. Om Du har en mer ungdomlig smak och speciellt vill ha fräschör och livlighet hos Din champagne gäller fortfarande de största åren som urvalskriterium men man kan begränsa sig till lite kortare lagring. I min egen vinkällare är 10-15% champagne, nästan alla från de allra bästa åren.
2002 Champagne
De toppårgångar som just nu finns tillgängliga på Systembolaget är 2002 och 2008. Huvudregeln är att ju finare champagne desto längre lagras den på jästfällningen och desto senare släpps den till försäljning. För det stora året 2002 med fortsatt mycket lång stor framtid finns just nu både den magnifika eleganta prestige champagnen från Pol Roger, Cuvée Sir Winston Churchill som är ytterst prisvärd för den som avser att köpa viner för 1330 kronor flaskan. Spara gärna i 15 år till. Pommery’s lite mindre eleganta men istället mäktigt mulliga och gräddiga prestige Cuvée Louise finns för 1001 kronor. Undangömd i sortimentet finns också billiga och storslagna 2002 Palmer & Co Millésime Brut magnum för bara 709 kronor per 1,5liter! Den har samma varunummer, 7867, som den vanliga flaskan av årgång 2008 i ett fåtal butiker. Värd att anstränga sig för att få tag i för direkt konsumtion eller för källaren innan den försvinner. Alla viner med lagringspotential blir större på magnum. Champagne vinner allra mest på stor flaska.
2008 Champagne
Bland 2008:orna har de allra bästa och dyraste ännu inte släppts. Men det finns en hel del till måttliga priser att köpa och festa med eller också spara länge. Allra billigast, men kanske inte riktigt så fantastisk som jag hade förväntat mig för detta lysande champagne år, är Palmer & Co Millésime Brut. Ändå mycket prisvärt och bra, när nu deras utsökta 2008 BdB är slut. I den billigare prisklassen är mitt förstahandsval bland 2008orna Launois Vintage Blanc de Blancs Brut för 319 kronor. En stor årgångschampagne från ett toppår som faktiskt är avsevärt billigare än de stora husens vanliga årgångslösa standardchampagner. Kring fyra hundringar finns Pierre Péters L’Esprit och i BS Michel Genet Brut Grand Réserve. Strax över fem hundringar finns numera Louis Roederer, 2008 nyinkommen i ordinarie sortiment.
Minnenas Champagne
Den har tur som råkar ha barn födda, eller gift sig eller gjort något annat stort, som man senare vill komma ihåg och fira just ett av de stora champagneåren t ex 1988, 1996, 2002 eller 2008. Då kan man ha några fina årgångschampagner i sin källare redo för fest och minnen från detta ”underbara” år.
TABELL: TIO ÅRGÅNGSCHAPAGNER I TOPP SOMMAREN 2015
Nr | År | Namn | Pris | Bäst | Kv. | Bet. | Mat |
Årgångschampagne 2008 | |||||||
7329 | 2008 | Launois Vintage BdB Brut | 319 | 15-20 | 18,5 | 4,4 | 0-2 |
77027 | 2008 | L'Esprit, Pierre Péters | 435 | 18-28 | 19,0 | 4,2 | 0-2 |
76510O | 2008 | Louis Roederer Brut Vintage | 549 | 15-22 | 19,0 | 4,2 | 0-2 |
7867 | 2008 | Palmer & Co Millésime Brut | 279 | 15-18 | 17,5 | 4,0 | 0-1,5 |
77302 | 2008 | Michel Genet Brut G. Réserve | 401 | 16-21 | 18,5 | 4,0 | 0-1 |
7871 | 2008 | Taittinger Brut Millésimé | 479 | 17-25 | 18,5 | 3,8 | 0-2 |
90256 | 2008 | Michel Genet Biographie GC BdB | 499 | 17-22 | 18,5 | 3,8 | 1-2 |
Årgångschampagne 2002 | |||||||
7867 | 2002 | Palmer & Co Millésime Brut mag | 709 | 17-22 | 18,0 | 4,2 | 0-2 |
7548 | 2002 | Cuvée Sir Winston Churchill | 1330 | 19-30 | 19,5 | 4,2 | 0-2 |
91106 | 2002 | Pommery Cuvée Louise | 1001 | 15-25 | 19,0 | 4,0 | 0-3 |