Laddar annons
9 Apr, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen vit Bourgogne

På Röttorps Bästa hittar Du varje vecka en ny uppdaterad lista på 20 just nu särskilt köpvärda viner i olika vintyper och prislägen. Veckans Röttorps Bästa har 8 nya viner.

De viner i måttlig prisklass som görs i stora upplagor för att säljas som världsviner är sällan några riktigt bra köp. Ett lysande undantag från den regeln är 2009 Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon för 74 kronor. Denna storsäljare från Concha y Toro i Chile har varit ett utmärkt val under hela det senaste decenniet. Bra strukturerad Cab med bra innehåll och även växtpotential vid lagring för fyndigt bra pris.

Numera görs allt fler riktigt bra dyrare viner från Portugal i modern stil. En sådan som just nu finns i mindre mängd, tillfälligt är 2008 Herdade dos Grous 23 Barr för 229 kronor, från Alentejo i östra Portugal. Rikt, koncentrerat och modernt renklingande med betydande kraft för lite smakrikare anrättningar, tex en finare vilträtt.

På Röttorps Bästa tipsas också om en finare matriesling från Österrike, 2009 Bründelmayer Heiligenstein för 189 kronor. Storslagen riesling med fin syra och lång genomklang med mäktig smak och fin balans. Finns i måttligt antal i tillfälliga sortimentet och tar nog snart slut. En torr smakrik riesling passar ofta väl så bra som en chardonnay till fiskrätter med smakrika såser.

Om man nu ändå önskar sig en stor mogen vit bourgogne i lyxklass för den verkligt fina middagen så finns för 2002 Chablis Grand Cru Bougros från Brocard. Detta vita lyxvin kostar 499 kronor och har den stora bourgognens eleganta kombination av generös smakrik smörighet och samtidigt friskhet och delikatess. Ovanligt tillfälle att köpa en rejält mogen stor bra vit bourgogne direkt från Systembolagshyllan utan att behöva lagra den själv.

Vi har fått ett nytt riktigt hyggligt billigare rosébubbel från Chile i Viña Maipo Brut Rosé för 70 kronor. Friskt med liten, lätt, lätt karamellton som ändå gör vinet användbart till sommarsalladen eller annan lättare mat. Mest blir det nog en drink eller en skål för något, när nu sommar säsongen drar igång. Rosé är alltid bäst som mousserande.

Vi har under senare år fått flera riktigt bra röda premiumboxar från Toscana. Nu har det anlänt en ny sådan i Beställningssortimentet. 2009 Belguardo Maremma, 249 kronor per 3l, har en rätt ovanlig druvsammansättning för Toscana med 45% Cabernet S, 25% Syrah, 20% Sangiovese och 10% Cabernet F. Resultatet är ett riktigt bra seriöst ganska precist vin med måttlig strävhet och lite mjukare slut än de andra Toscanaboxarna, men ändå riktigt grepp. Mycket användbart boxvin som man inte behöver be om ursäkt för att bjuda på. Häll gärna upp i karaff eller tillbringare före servering. Det är bättre för vinet som då får luftning och mycket trevligare på bordet.

Chateau de Juge, ett sött vin av sauternestyp, byter just nu årgång från 2006 till 2007 och båda är utmärkta för 75 kronor på halvflaska. Lyxigt till sommarens jordgubbar. Skär dem i bitar och låt dem dra i lite Ch du Juge någon timme, en exklusiv efterrätt med givet vin till på sommarverandan.

På Röttorps Bästa är favorit ostvinet, särskilt till smakrika mögelostar, ett rött och sött portvin. Den absoluta toppen når Du genom att många timmar innan dekantera en lyxig mogen gammal Vintage. Men Du klarar dig riktigt långt med den trevliga basporten Graham’s Six Grapes för 117 kronor. Det blir betydligt billigare och enklare.