Laddar annons
10 Jun, 2015

Röttorps Bästa med urbilligt rödvinsfynd

Urbilligt rödvinsfynd, elegant nebbiolo, ständigt utmärkt vitt, frisk söt ”fusksauternes”, stiligt rosébubbel, pålitlig röd premiumbox, komplex boxdruvblandning och Dourovin mest för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v24 2115 på Röttorps Bästa

Dão Casal Mor Reserva, 2012 för 51 kronor. Det är sällan det blir rimligt bra med viner i denna låga prisklass. Det här är det starkaste undantaget på länge. Ett alldeles utmärkt seriöst riktigt rödvin med allt på rätt ställe, intressanta smaker och lite av en egen personlighet. Fynd i budgetvinklassen.

Elegant Nebbiolo

Langhe Nebbiolo Pio Cesare, 2011 för 139 kronor. Snygg och delikat Piemonte vin med utvecklade smaktoner och fortfarande en viss stramhet. Nebbiolo med klass och elegans i måttligt prisläge.

Ständigt utmärkt vitt

Casal di Serra Classico Superiore, 2013 för 85 kronor. Ständigt utmärkt vitt torrt vin som fungerar väl till allt och alla i frisk bra komplex stil på verdicchio druvan från Marche på Italiens östkust. Dold talang är att det vinner på att få ytterligare något eller några år till på flaskan. Ett härligt vin från vinhuset Umani Ronchi.

Frisk söt ”fusksauternes”

Château du Juge 37cl, 2010 för 79 kronor. En bra ”fusksauternes” från andra sidan floden i Cadillac, gjord på samma sätt och på samma druvor som äkta Sauternes. Friskt, balanserat och ganska sött med komplexa bra långa toner bakom. Ovanligt frisk avslutning i denna årgång och ännu under utveckling.

Stiligt rosébubbel

Estelado Rosé Sparkling Wine, för 87 kronor. Lätt rosébubbel med en tuch av uppfriskande beska och bra syra. Fräscht med lite komplexitet och lättsamt intagande. Gjord på gamla stockar av Chiles urdruva Pais, som togs dit för att göra nattvardsvin i det nya landet. Torrt och nyanserat med stil.

Pålitlig röd premiumbox

Barone Ricasoli Formulae, 2013 för 249 kronor per 3l är en schyst röd premiumbox med genomklang eftersmak och innehåll i bra struktur och balans.

Komplex boxdruvblandning

Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc, 2015 för 214 kronor per 3l. Kul komplex druvblandning ger i denna vita premiumbox en trevlig komplex och lite personlig touch med längd, balans och harmoni.

Dourovin mest för källaren

Vallado, 2012 för 159 kronor är ett utmärkt ganska tätt Dourovin med bra komplexitet och struktur. Lovande vin i rimlig prisklass att lägga ned ca fem år i källaren för vidare utveckling. Även rätt kul redan nu till mat.