Laddar annons
17 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med burgundisk USApinot

En burgundisk USApinot, bra riesling till måttligt pris, ”Fuskchampagne” med finlir, lyxig rik Schlossberg, bra Zinfandelbox, mild bra vit torr box och lagringsbordeaux är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v25 2115 på Röttorps Bästa

Santa Barbara Pinot Noir, Au Bon Climat, 2013 för 189 kronor. Jim Clendenen är mannen bakom den mycket intressanta vinfirman Au Bon Climat i Santa Barbara, norr om LA. Har uttalat europeiska värderingar om hur en bra pinot noir eller chardonnay bör se ut. Denna baspinot är en lätt stram burgundisk pinot med aningen generösare frukt bakom och långt bra slut i vardande. Skördar långt tidigare än sina kollegor i trakten för att begränsa socker och alkohol och hålla syran uppe i druvorna.

Bra riesling till måttligt pris

Trimbach Riesling, 2012 för 127 kronor. Rieslingmästaren Trimbach i Alsace gör denna utmärkta basriesling med lite tuffhet och skärpa. Även basrieslingen mår bra av några år på nacken för att blomma ut. Denna årgång var ovanligt utvecklad tidigt och har nu fått lite ålder vilket gör den till ett ovanligt bra riesling vin i sin måttliga prisklass. Bra mineraltoner och riktigt fin längd.

”Fuskchampagne” med finlir

Ferrari Brut för 155 kronor. En av de bästa mousserande icke champagnerna, kommer från Trentino i norra Italien. Görs på samma sätt och med samma druvsorter som i champagne. Friskt trevligt balanserat och fräscht långt slut med utmärkt smak innehåll. Passar i livets alla situationer inklusive till mat

Lyxig rik Schlossberg

Leitz Rüdesheimer Schlossberg Ehrenfels Riesling Trocken, 2013 för 299 kronor. 2013 är ingen särskilt bra årgång i allmänhet i Tyskland. Vinerna är ofta tunna och lite anorektiska. Denna riesling från Rüdesheims toppvingård Schlossberg är ett bra undantag med sina hyggligt breda och mulliga riesling och terroir toner och fyllighet. Leitz mer rika runda sätt att göra Rheingau viner på verkar ha fungerat bra även denna gång. Ehrenfels betyder i detta fall att vinet är gjort på druvor från riktigt gamla vinstockar, vilket är en extra stor fördel, lite svalare år.

Bra Zinfandelbox

Cline Zinfandel, 2013 för 249 kronor per 3liter. I min smak finns det många förfärliga zinfandel viner på Bolaget. Viner med hög sötma, mycket alkohol och lite brännande knäckighet och direkt otrevliga eftersmaker i klumpig grov stil. Nu är det inte druvan i sig som är problemet utan hur man hanterar den och kanske också i vilket prisläge man skaffar druvor. Denna zinfandelbox är ganska rik och trevlig med bra struktur och slut för zinfandeldiggare. Står i en klass för sig och är den klart bästa Zinboxen med rena och komplexa balanserade toner och genomklang. Riktigt just även för de som tror att de inte gillar zinfandel.

Mild bra vit torr box

Monti Garbi Soave, 2014 för 219 kronor per 3l. Bra milt och samtidigt innehållsrikt och trevligt långt och balanserat lättsmält vin från norra Italiens garganega druva.

Lagringsbordeaux till rimligt pris

Château Cantemerle, 2012 för 249 kronor. Det finns några få flaskor kvar av detta ovanligt billiga klassade bordeauxslott från det hyggliga året 2012. Cantemerle är det sydligaste av alla de klassade slotten i Medoc, ligger närmast Bordeaux. Idag stramt klassiskt välbyggt utan stor kraft men med löften om betydande framtid och nyansrikedom med lagring 5-13 år.