Laddar annons
7 Nov, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Finare vit bourgogne

De nya vinerna på RBV denna vecka är ett fyndigt rött Rhônevin, överkomlig vit bourgogne med klass, sött och friskt från Loire, återkomst för rosécava och en lyxig grüner veltliner från Lamm.

Nya viner v45 2017 på Röttorps Bästa Vin

Fyndigt rött Rhônevin

Côtes-du-Rhône Reserve, Pellerin, 2016 för 79 kronor har just bytt årgång. Bra allmän Côtes-du-Rhône med längd, bra balans och innehåll. Växer något med fortsatt lagring, men drick bry dig inte det utan använd det till hela skalan av rödvinsrätter direkt. Ett utmärkt överkomligt lite mustigt rödvin som med viss tvekan nu når upp till fynd i sin nya årgång. Hög andel Syrah för appellationen.

Finare vit bourgogne

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles, 2015 för 179 kronor. Mycket frisk och lättsamt elegant vit Bourgogne med en lätt tuch av smörighet. Ovanligt elegant ännu aningen återhållen i stilen för att vara en allmän Bourgogne. Balanserad lättare Bourgogne till mycket rimligt pris.

Sött och friskt från Loire

Château la Variere Coteaux du Layon, Le Savetier 37cl, 2014 för 99 kr. En frisk och trots ungdomen ganska utvecklad söt chenin blanc från Loire. En tuch av härlig fetma i sötman och lite honungstoner som tillsammans gör det till ett långt intressant sött vin i egen stil med på Loirevis härlig syra och fräschör. Fin kombination av sötma och friskhet och passar även till citrusefterrätter.

Återkomst för rosécava

Marqués de Monistrol Rosé för 89 kronor är torrt rosébubbel med lite längd och innehåll med frisk torr balans. Var en av de mest pålitliga billiga mousserande rosévinerna under många år. Har nu åter hittat formen och är tillbaka i toppen efter en längre svacka.

Lyxig grüner veltliner från Lamm

Schloss Gobelsburg Lamm Erste Lage Grüner Veltliner, 2016 för 299 kronor. Stor delikat och redan mycket nyanserad GV med storslagen framtid och härlig nutid. Detta är min favoritvingård för viner på grüner veltliner druvan och denna årgång är suberb. Trots härligheten idag så bör man vänta, gärna länge, tills hela potentialen har utvecklats. Det verkliga lyxvinet även för en finare kycklingrätt.