Laddar annons
24 Oct, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Fyndig finare toscan

De nya vinerna på RBV denna vecka är en fyndig finare toscan, härlig chablis till rimligt pris, lysande huschampagne, lyxig museal aussi shiraz, röd fyndig premiumbox och ett unikt lagringsvin.

Nya viner v43 2017 på Röttorps Bästa Vin

Fyndig finare toscan

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano, 2014 för 199 kronor har just anlänt i sin nya årgång bland tillfälliga exklusiva viner. Snygg, läcker renklingande och finessig sangiovese med finstämd struktur och stort långt slut redan nu till överkomligt pris. Vinet görs på traktens speciella variant av sangiovese, Prugnolo Gentile. Poliziano är i min erfarenhet idag det i särklass bästa vinhuset i distriktet Montepulciano. Årgången 2014 är en redan i ungdomen ovanligt öppen och bra årgång av detta klassiska vin. För länge sedan var Vino Nobile Italiens mest kända vin. Numera är vinet i det avseende omsprunget av många andra toscanska och andra italienska viner. Det bidrar till att viner från Montepulciano idag ofta är ovanligt prisvärda. Detta vin tycker jag är ett riktigt fynd både för direkt konsumtion och för att spara länge.

Härlig Chablis till rimligt pris

Chablis Sainte Claire, 2015 för 149 kronor är frisk mineralisk trevlig allmän chablis med lite sug i fräschören från vinhuset J M Brocard. Utmärkt att dricka de närmsta två åren, men inget att spara länge. Utmärkt årgång och i dagens läge en riktigt bra chablis till i sammanhanget budgetpris. Undvik alltför mäktiga maträtter till.

Lysande huschampagne

Michel Turgy Réserve Sélection Blanc de Blancs Grand Cru Brut, NV för 299 kr är en delikat mycket lättdrucken och elegant finessig champagne med lång eftersmak. Numera min egen huschampagne, den är härligt frisk ren och innehållsrik för vem som helst och riktigt delikat stor upplevelse för verkliga champagnekännare. De hittar kanske den berömda underbara mineraliteten som byn Mesnil är speciellt känd för. Dessutom en champagne till ett riktigt bra pris, ca en hundring under de stora husens standardchampagner! Ligger i BS och bör beställas och finnas hemma i ett litet lager, när det drar ihop sig till ett bra tillfälle att öppna en flaska.

Lyxig museal aussi shiraz

Penfolds St Henri Shiraz, 2014 för 699 kronor. Penfolds har i just lanserat årets omgång av sina stora lagringsviner. En fantastisk samling av viner som i huvudsak mår bästa av lagring minst något decennium till. Bland dem finns ett verkligt intressant undantag. Det är en stor, mäktig, rik och gammaldags Syrah från Australien som görs som ett musealt vin. Det lagras på stora liggare i enlighet med de gamla traditionerna i Rhône och Australien. Måttlig strävhet och intressant öppet vin även i sin ungdom. Ett verkligt stort lyxvin för storslagna smakmässigt rika rätter redan nu, även om det gärna kan lagras vidare länge, men det är inget krav. Liksom de andra vinerna i Penfolds Collection, tar det nog slut rätt fort.

Röd fyndig premiumbox

Casillero del Diablo Carmenère/Cabernet Sauvignon 3lbox, för 239 kronor. Ett seriöst riktigt boxvin, nästan lite delikatess och rejäl komplexitet i renklingande stil med längd. Fruktig, strukturerad och nyanserad röd premiumbox.

Unikt lagringsvin

Joseph Phelps Cabernet Sauvignon, 2013 för 792 kronor. Delikat finstämd läcker och fantastiskt lovande stor USA cabernet. Kombinerar på ett ovanligt bra sätt amerikansk rikedom och generositet med europeisk nyansrikedom och finess. En av de allra bästa USA Cabernet, jag provat. Bör lagras minst fem år till och gärna mycket länge för att ge vinet möjlighet att mogna ut till hela sin potential.