Laddar annons
Röttorps Bästa Vin | Bourgogne bubbel
31 Oct, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Bourgogne bubbel

De nya vinerna på RBV denna vecka är en originell sicilianare på magnum, fransk pinot noir till budgetpris, bourgognebubbel, röd superbox, och en balanserad Cornas för källaren.

Nya viner v44 2017 på Röttorps Bästa Vin

Originell Sicilianare

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot mag, 2016 för 249 kronor har just anlänt i sin nya årgång 2016. Ett helt unikt vin som enbart säljs i en speciell magnumflaska. Det är gjort på druvan Petit Verdot som växt på södra Sicilien. Druvan är mest känd för att användas i röda Bordeauxviner i liten mängd som en extra krydda. Den ger där mycket strama och mörka viner. Här i det varmare syditalienska klimatet resulterar den själv i ett mycket intressant, snyggt och generöst vin som går utmärkt att dricka redan nu och även gärna kan sparas ca fem år. Inga hårda tanniner i detta originella och rika vin med lång utvecklad eftersmak redan idag. Finns i de allra flesta butikerna, eftersom det tagit både vinkonsumenterna och många av mina kollegor med storm.

Fransk pinot noir till budgetpris

Bouchard Aîné Pinot Noir, 2016 för 79 kronor är riktigt hygglig enkel fransk pinot noir från Midi med bra lätt struktur och ung fruktighet. Riktigt bra klass för en pinot till detta budgetpris. Passar bäst till smakmässigt milda rätter. Gärna en kokt vit fisk.

Bourgognebubbel

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, NV för 149 kr är ett ovanligt komplext och nyanserat bubbel. I ett litet men naggande gott personligt vinhus i Chablistrakten gör Clothilde Davenne detta eleganta och nyanserade mousserande vin med längd. Utmärkt både till drick och mat med härligt torrt slut och fräsch syra.

Röd superbox

Vila Santa Reserva 3lbox, 2014 för 300 kronor är bolagets röda superbox. Utomordentlig med fin struktur, komplex bra genomklingande klangfärg och lysande längd. Ett verkligt seriöst vin på box. Passar även bra i lite finare sammanhang, servera då vinet i karaff. Fantastiskt bra pris för kvaliteten, 1kr per cl. Få butiker och ligger i BS.

Balanserad Cornas för källaren

Delas Chante-Perdrix Cornas, 2014 för 339 kronor. Cornas är det sydligaste rödvinsdistriktet i norra Rhône. Där är bara Syrah-druvan tillåten på de branta granitsluttningarna. Vinerna är ofta lite otillgängligt hårda som unga och kräver ofta tio års ålder för konsumtion och vinner ofta mycket på ytterligare något decennium eller två. Detta är en snygg och idag ovanligt tillgänglig och balanserad Cornas. Den bör ändå lagras länge för att hela potentialen skall komma fram. Du kan använda den som födelsevin på 18 årsdagen för personer födda 2014 om du lägger ned den i källaren tills 2032.