Laddar annons
Röttorps Bästa Vin | Fruktig och ädel årgångschampagne
8 May, 2018

Röttorps Bästa Vin | Fruktig och ädel årgångschampagne

Veckans nya viner på RBV är en snygg och delikat syrah, vit bourgogne på kimmeridgienjord, halvtorr moselriesling, fruktig och ädel årgångschampagne, mogen sydafrikansk pinot noir, bästa röda boxen och Chablis även för källaren.

Nya viner v19 2018 på Röttorps Bästa Vin

Snygg och delikat syrah

Delas Les Launes Crozes-Hermitage, 2015 för 159 kronor. En mycket pålitlig och bra syrah från norra Rhône som kombinerar lite mild kraft och lättsam delikatess på en och samma gång. 2015 är också ett utmärkt år. Fin längd och eftersmak med tuch av rökta skinkor i visthusboden, som det klassiskt ska vara här. Snyggt, delikat och härligt nordrhônskt för både mäktiga och lite mer delikata rätter.

Vit bourgogne på kimmeridgienjord

Bourgogne Blanc Kimmeridgien, 2015 för 116 kronor. Druvorna växer alldeles utanför gränsen till Chablisdistriktet i klassisk kimmeridgienjord. Det gör det till en utmärkt billig vit bourgogne med bra kalkig känsla och fin syra. Läcker mineralisk chablisig finstämd lång och något fylligare än tidigare år. Mild delikat vit bourgogne främst för finstämda rätter av fisk och skaldjur.

Halvtorr Moselriesling

Dr L Riesling, 2016 för 89 kronor. Utmärkt lättsam halvtorr Mosel med fina balanserade drag och härligt långt slut till rimlig pris. Storstilade subtiliteter är inte möjliga i detta prisläge, men härligt vin med allt på rätt ställe för både drick och bärrätter.

Fruktig och ädel årgångschampagne

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2006 för 319 kronor. Fruktig och ädel årgångschampagne av den lättbegripliga sorten med bra längd, utveckling och mognad och måttlig mineralitet. Härlig nu till både skål och mat och även flera år framöver. En årgångschampagne till budgetpris. Nästan hundringen under de berömda husens årgångslösa standardchampagner som oftast är avsevärt mindre fantastiska. Ligger i BS.

Mogen sydafrikansk pinot noir

Reschke Pinot Noir, 2010 för 325 kronor. Mogen utvecklad och riktigt bra sydafrikansk mogen pinot med fräschör och stor komplex klangfärg. Ett stort vin för alla som gillar mogen pinot. Servera gärna till komplexa smakrika rätter av vilt eller till ostbrickan i slutet av den fina middagen.

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva eko 3lbox, 2015 för 300 kronor. Utomordentlig bra box med fin struktur komplex bra genomklingande klangfärg och lysande längd. Ett verkligt seriöst box vin för även lite finare sammanhang. Servera gärna i karaff och häll om den minst en halvtimme innan konsumtion.

Chablis även för källaren

Chablis Vieilles Vignes Dom. Sainte Claire, 2015 för 199 kronor. Det finns många vita torra viner som också utvecklas och växer på ett storslaget vis med många år i källaren. Denna koncentrerade och täta Chablis på gamla stockar är idag ett rikt vin med stor ung fräschör och syra och redan betydande komplexitet. Det har också en stor framtid vid långlagring, 2-7 år. Vinet växer och blir mycket mer komplext och smakrikt samtidigt som syran mjuknar något, utan att fräschören går förlorad. För de som fått smak på riktigt mogna viner kan det sparas ännu längre. Bra vin att börja sin vita del i vinkällaren med.