Laddar annons
24 Apr, 2018

Röttorps Bästa Vin | Bästa torra rieslingvinet

Veckans nya viner på RBV är ett ständigt cabernet fynd, bästa rieslingvinet, den ständiga ungdomens vin, bra rosévin med bubblor och en bra röd husvinbox.

Nya viner v17 2018 på Röttorps Bästa Vin

Ständigt cabernet fynd

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2016 för 79 kronor. Har i flera decennier varit den riktigt bra billiga moderna fruktiga och samtidigt välstrukturerade billiga cabernet vinet. Rikt och generöst, måttligt stramt, fin struktur och lång eftersmak. Stort vin för denna prisklass och för all typ av mat. Kan med framgång lagras flera år, men kanske inte lika länge som förr. Det ständiga fyndet bland billiga seriösa justa rödviner.

Bästa rieslingvinet i mellanprisklassen

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken, 2016 för 159 kronor. I mitt tycke den allra främsta torra rieslingen just nu i prisläget strax över hundringen. Mineralisk med stora komplexa fält av toner från olika vingårdar i de branta delarna av Rüdesheim. Storartad balans och en lysande riesling för priset. Få butiker.

Den ständiga ungdomens vin

Moulin Touchais, 2001 för 269 kronor. Ett ikonvin med ett helt annat och längre tidsperspektiv än Du är van vid. Mycket ung 17åring med fräschör och rikedom i genrös utvecklad ung och nyanserad personlig stil. Växer och utvecklas i denna årgång minst tjugo år till. Det är den fantastiska syran från chenin blanc druvan som ger vinet dess extremt långa livscykel. Vinet började göras på 1870-talet och jag har själv provat flera fantastiska utvecklade mogna flaskor från 1800-talet, men alla årgångar mår inte bra av att bli hundra år. Stort vin till mycket rimligt pris och kul att ha från sin egen årgång och följa och man kan hålla fräschören uppe i samma mån som vinet gör det. Härligt efterrättsvin för inte minst lite citrussyrliga efterrätter som annars inte gillar viner.

Roséviner behöver bubblor

Marqués de Monistrol Rosé, NV för 89 kronor. Riktigt hyggligt torrt rosébubbel till måttligt pris med lite längd och innehåll och frisk torr balans. Utmärkt både som sällskapsvin och till lättare sommarmat. Mycket bättre än stilla roséviner i samma prisläge, i alla lägen.

Smörig lyxchablis

Chablis Grand Cru Les Clos, 2013 för 699 kronor. Smörig stor mäktig ungdomlig GC Chablis från Brocard, med längd och lovande framtid i mäktig stil. En stor vit bourgogne för den smakrika läckra fiskrätten med stor sås. Ett vitt lyxvin som gått upp rejält i pris nu i vår, pga. de under senare år mycket små skördarna och tuffa väderförhållandena i Chablis skapat en allvarlig brist på finare chablis. Är ändå mycket prisvärt till den fina middagen.

Bra röd husvinbox

Rawson's Retreat Shiraz Cabernet 3lbox, 2017 för 259 kronor. Rikt och rätt komplext med alla toner på plats för ett matvin. Måttligt stort men balanserat bra rödvin med liten mustighet i renklingande stil. Utmärkt enklare rött husvin.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons