Laddar annons
Röttorps Bästa Vin | Fyndig hantverks pinotage
24 May, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Fyndig hantverks pinotage

Fyndig hantverks pinotage, delikat Marlborough sauvignon blanc, den eviga ungdomens söta vin, en läcker årgångschampagne till kanonpris och de vita och röda billiga toppboxarna just nu är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin. För att se veckans samtliga 22 rekommenderade viner klickar Du på Röttorps Bästa Vin i menyn ovan eller här.

Nya viner v21 2016 på Röttorps Bästa Vin

Fyndig hantverks pinotage

Jacobsdal Pinotage, 2013 för 120 kronor. Ett litet konstverk på pinotagedruvan med redan idag  komplexa och ganska milda och delikata toner för druvan. Jag hittar i detta favoritvin en tuch av blåbärsskog. Bra längd i ännu lovande ungdom. Vinets hemliga egenskap är att det utvecklas sakta men säkert till ett riktigt stort delikat vin vid långlagring. Fyndigt bra pris för den subtile vinnjutaren från K-märkt litet vineri, som gör vinet på samma hantverksvis som för 60 år sedan i sydvästra kanten av Stellenbosch. Finns i måttligt antal butiker och kan beställas till din egen på två dagar.

Delikat Marlborough Sauvignon Blanc

Greywacke Wild Sauvignon Blanc, 2014 för 174 kronor. Kevin Judd från tidigare Claudy Bay gör förstås en sauvignon blanc i Marlborough på Nya Zeeland i sin egen vinfirma. Jag tycker denna sauvignon blanc för 179 kronor är en alldeles ovanligt härligt rik och läcker SB med stor längd och komplexa långa fina läckra toner. De ibland lite enkelspåriga vinerna från området har här en bra förebild för att åstadkomma lite mer vuxna viner. Just anlänt i fredags bland små partier av tillfälliga exklusiva nyheter. Passa på och köp innan det tar slut. Mår väl av att lagras i flera år.

Den eviga ungdomens söta vin

Moulin Touchais, 2001 för 239 kronor är ett unikt sött Loire vin som genom sin friska syra förblir ungdomligt och fräsch på moget sätt i nästan evig tid. Har en speciell egen stil som så här i 15 års åldern har en kombination av arrak, fräschör, rikedom, generositet och sötma i en ung och nyanserad stil. För ålder och innehåll fortfarande mycket prisvärt trots lite högre pris numera. Bra vin till krävande efterrätter, speciellt sådana med hög citrussyra som andra viner sällan accepterar. Bäst 2016-2040!

Härlig sydafrikansk champagne kopia

Pongrácz Brut, för 120 kronor är en ett utmärkt champagnelikande vin från Sydafrika. Det görs på de två ädla champagnedruvorna, chardonnay och pinot noir på samma sätt som i champagne med lång lagring på andra jäsningens fällning. Riktigt bra ädelt mousserande vin och just nu bäst i sitt prisläge på Systembolaget.

Stor mogen årgångschampagne 2004

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2004 för 289 kronor är en utmärkt bra årgångs champagne från ett charmigt och delikat år. Fräscht, komplext, långt och genomklingande med en egen personlighet, gör det både intressant och lättdrucket. Bra balans mellan mineralitet och frukt i ett fantastiskt bra prisläge. Denna subtila årgångs champagne kostar hundringen mindre än de berömda stora champagnehusens avsevärt enklare standardcuvéer. Deras årgångs champagner kostar det dubbla.

Stor mogen torr vit Bordeaux

Château La Louvière, 2001 för 289 kronor är en klassisk mogen vit torr bordeaux med spänst och framtid från ett av de verkligt berömda slotten för sina vita viner i Gravedistriktet söder om staden. Där görs alla de bästa vita torra bordeauxvinerna. Kul att Systembolaget tar hem en sådan exklusivitet. Finns bara i liten upplaga i vinkällarbutikerna. Bra chans att bekanta sig med och utforska fin mogen vit torr bordeaux, med nu ca 15 år på nacken. Klassiskt bra för sin vintyp, varken Du gillar det eller inte.

Bästa billiga röda boxen

Casas Patronales Cabernet Sauvignon Syrah box, 2015  för bara 169 kronor per 3 liter är den bästa riktigt billiga röda boxen just nu på Systembolaget. Fruktig och smakrik med viss klang och struktur och utan tidens gissel,  en massa ojäst socker i boxarna. Ren komplex fruktighet istället för inställsam utslätande sötma.

Bästa billiga vita torra boxen

Robertson Chardonnay box, 2015 för 189 kronor för 3 liter. Jag har i förra veckan provat alla 143 boxarna i fasta sortimentet. Bland billiga vita boxar är denna stadiga och rena chardonnay bäst. Rikt och balanserat, lite omärkvärdigt, men ovanligt just för boxar i denna priskategori. Har lite genomklang i eftersmaken. Stabilt och bra vin trots prisläget.

Här hittar Du presentationer av andra viner, som denna vecka finns på Röttorps Bästa Vin.

Röttorps Bästa Vin nya viner v20

Röttorps Bästa Vin nya viner v19