Laddar annons
17 May, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Stor Brunello för 20årsdagen

En billig Barbaresco, en lyxig amerikansk pinot noir och en magnum Brunello för framtida 20 årsdagar  är några av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin. För att se veckans samtliga 22 rekommenderade viner klickar Du på Röttorps Bästa Vin i menyn ovan eller här.

Nya viner v20 2016 på Röttorps Bästa Vin

Bra Barbaresco för 169 spänn

Fontanafredda Barbaresco, 2013 för 169 kronor. Delikat lättare nebbiolo från klassiska Barbaresco och det största privata vinhuset i området med kungliga anor. Fin laddning och bra struktur och fantastiskt pris för en äkta Barbareseco. Passar bra till nästan allt, kan lagras några år med framgång men undvik riktig långlagring för denna lättare Barbaresco.

Portvin till ostbrickan

Graham's Late Bottled Vintage filtrerad, 2009 för 174 kronor är ett läckert sött portvin. LBV betyder i detta fall att ett utvalt basvin lagrats på ekfat (mest större) i ca 5 år. Därefter har det filtrerats och stabiliserat och buteljerats. Det utvecklas sedan inte nämnvärt på butelj och är därför ingen poäng att lagra vidare även om det håller många år i oöppnad flaska. Håller några veckor även i öppen. Ett rikt välbalanserat portvin med härlig sötma som passar allra bäst till ostbrickan inklusive riktigt starka ostar. Bra även till många efterrätter eller ett glas efter maten till brasan när regnet står som spön i backen.

Fortfarande bästa rosébubblet

Rotari Rosé Brut, 2011 för 109 kronor är sin nyanlända ”nya årgång” som vanligt det bästa rosébubblet kring hundringen. Frisk och komplext med härligt rika långa balanserade toner och ytterst lättdrucket även till lättare mat. Aningen lägre syra i denna årgång och kanske något mer lättillgänglig.

Lyxig amerikansk pinot noir  

De Loach Pinot Noir O.F.S, 2011 för 319 kronor är en snygg lyxigt rik och mäktig, välbalanserad pinot noir från Kalifornien.  Härlig genomklang och längd med aningen inställsamma generösa toner i fin komplex stil. Du behöver inte alls vara någon erfaren habitué för att uppskatta detta toppvin, bara ha en hyggligt stor vinbudget.

Brunello för 20 årsdagen

Brunello di Montalcino Col d'Orcia mag, 2010 för 583 kronor är en stor ung Brunello på ren sangiovese. Stor struktur i bordeauxstil med mycket lång framtid i källaren till mycket anständigt pris. Stora buteljer mognar lite långsammare och blir till slut klart större än mindre buteljer. Storleken har växande betydelse med vinets ålder på butelj. Jag bedömer att detta vin, för en person som uppskattar mogna viner, är det som allra bäst kring 2030. En fantastisk butelj att fira sitt barns 20 årsdag med då.

Här hittar Du presentationer av andra viner, som denna vecka finns på Röttorps Bästa Vin.

Röttorps Bästa Vin nya viner v18

Röttorps Bästa Vin nya viner v19