Laddar annons
21 Feb, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Halvtorr skön riesling

En mustig och distingerad syrah, billig nya zeeländsk sauvignon blanc, halvtorr skön riesling ett champagnelikt bubbel från Sydafrika och ett födelsevin från 2013 finns bland veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v08 2017 på Röttorps Bästa Vin

Mustig och distingerad Syrah

Porcupine Ridge Syrah, 2015 för 100 kronor är en härlig rik och mustig syrah med längd. Den har också ett hyggligt avrundat och aningen distingerat innehåll för sitt måttliga prisläge. Görs på druvor från varma Swartland av syrahspecialisten Boekenhoutskloof.

Billig Nya Zeeländsk sauvignon blanc

Satellite Sauvignon Blanc, 2016 för 80 kronor är en typisk nya zeeländsk Marlborough sauvignon blanc. Hyggligt uttrycksfull, balanserad och med lite örtig längd. Billigaste Marlborough SBn och ändå riktigt bra.

Halvtorr skön riesling

Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 2015, för 120 kronor har just anlänt i utmärkta årgången 2015. Friskt komplext och delikat halvtorr riesling från utmärkt vinhus, fina vingårdar och ett lysande vinår. Drar lite år det halvsöta hållet och är ett utmärkt vin till bärefterrätter och även till en drink efter maten på sommarterassen.

Champagnelikt bubbel från Sydafrika

Pongrácz Brut, för 121 kronor är en utmärkt champagnekopia på samma druvsorter, med samma metoder (andrajäsning på flaska) och samma långa lagring på jästfällningen. Det ger här en bra komplexitet och fina syror. Härligt för både mat och skål.

Mustig och rustik röd box

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot, 2016 för 233 kronor är en rik och mustig premiumbox i köttig stil. Aningen klumpigt och oelegant, men ändå bra hyggligt slut med genomklang. Passar allra bäst i lite rustika sammanhang, som vid grillen.

Födelsevin för årgång 2013?

Wynns Coonawarra Est. CS, 2013 för 166 kronor är rikt och komplext ungt och mycket lovande vin i idag i ungdomligt stadium. Vinet har gjorts i över ett halvt sekel på samma sätt och från samma vingårdar. Det har visat sig bli osedvanligt intressant med långlagring. Ett utmärkt billigt alternativ som födelsevin för de som är födda 2013. Härligt rikt ungt vin idag och ett storslaget vin som utvecklas som en klassisk bordeaux som tjugoåring. Lägg ner en låda, det har jag gjort av både denna och några tidigare årgångar.