Laddar annons
28 Feb, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Hundra procent Petit Verdot

En ren petit verdot, elegant grüner veltliner, tawny port, fyndig Alsaceriesling och ett par premiumboxar är nya viner på Röttorps Bästa Vin denna vecka.

Nya viner v09 2017 på Röttorps Bästa Vin

100% Petit Verdot!

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot mag, 2014 för 249 kronor per 1,5 liter. Ett i sanning unikt vin på druvan Petit Verdot, (en av de minst kända bordeauxdruvorna) som sällan ingår med mer än 5% i vinerna där. Den ger struktur, färg och tuffa tanniner i det klimatet. Den odlas runt om i hela världen i samma lilla skala, där man försöker göra sina egna exklusiva ”bordeauxblandningar”. Här har man i ett varmare klimat, på Sicilien, gjort ett vin på enbart petit verdot! Resultatet är ett stramt men också mulligt rikt och focuserat vin med längd och grepp. Mycket intressant rödvin av egen sort till riktigt hyggligt pris, främst för smakrika kötträtter.

Elegant Grüner Veltliner

Loimer Loiserberg Grüner Veltliner, 2015 för 150 kronor är en utsökt bra lätt och frisk elegant GV från toppår och ett av de betydande vinhusen i Kamptal från toppåret 2015. Delikat vin främst för komplexa inte alltför smakrika vitvinsrätter på denna Österrikes egna intressanta druva.

Tawny Port 10 år

Smith Woodhouse 10 år Tawny, för 201 kronor. Tawny Port betyder att man lagrat vinet länge på ekfat innan det kommer i flaska. En Tawny är en blandning av olika årgångar. Den genomsnittliga åldern anges i namnet. Vinhuset har ambitionen att genom blandningarna hålla sin tawny ungefär densamma år från år. Vinet blir lite ljusare, lättsammare och i viss mening elegantare och vekare genom den långa fatlagringen. Denna 10 års Tawny har över åren haft bra komplexitet och balans. Prismässigt börjar riktigt bra Tawny med tioåringarna från 200 kronor. 20 års Tawny är vanligen minst dubbelt så dyr. Vinet har ingen fällning och utvecklas inte nämnvärt på flaska. Öppnad flaska håller sig rätt bra några veckor. Bra vin till ost och efterrätter eller för sig själv som drink eller sällskapsvin.

Fyndig Alsaceriesling

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile, 2008 för 331 kronor är en riktigt storslagen, rik, ännu lite ungdomligt hård, mycket torr riesling på väg mot något riktigt storslaget. En långsiktig toppriesling som jag tycker är fynd, särskilt om man har möjlighet att spara den ytterligare.

Röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenère Cabernet Sauvignon 3lbox, 2016 för 233 kronor är ett riktigt seriöst bra boxvin med komplett innehåll i bra balans. Välstrukturerat och nyanserat rejält rödvin.

Sauvignon blanc box tillbaka i toppen

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 3lbox, 2016 för 243 kronor. Denna storsäljare har under några år haft för hög sockerhalt och inte levt upp till sina tidigare glansdagar. Nu är den i årgång 2016 åter i topp som en fräsch och snygg SB med frisk fin eftersmak, kanske den allra bästa boxen just nu. En verkligt kul återkomst.