Laddar annons
14 Feb, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Argentinsk Malbec med stil

En argentinsk Malbec med stil, finstämd Nya Zeeländsk pinot noir, liten och stor söt Mosel, toppchampagne och en mogen vingårdsbarolo finns bland veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v07 2017 på Röttorps Bästa Vin

Argentinsk Malbec med stil

Susana Balbo Signature Malbec, 2014 för 200 kronor är mycket intressant modern lite mer europeisk malbec från Argentina och den ganska nya egna producenten Susana Balbo. Tidigare vinmakare hos andra gör hon nu egna viner, som alltmer utvecklas bort från massor av mäktig kraft, alkohol och grova toner. De går mot mer delikatess, finess och subtilitet. Fortfarande är det en rik och varm och lite generös malbec men nu med större nyansrikedom med högre naturlig syra och lite delikatess. Här är det en medveten frånvaro av överdrifter och närvaro och lite mer europeiska tongångar. Härligt vin idag och kan gärna sparas några år, om Du har möjlighet.

Finstilt Nya Zeeländsk Pinot Noir

Murdoch James Estate Pinot Noir, 2015 för 150 kronor är en snygg och komplex ung nyanserad och finstämd pinot i klassisk fransk stil med härlig redan utvecklad längd och långt bra slut med tuch av bärsötma som gör det lättsamt och tillgängligt för alla vinkonsumenter. Ovanligt elegant välbyggd pinot noir för detta måttliga prisläge.

Lite flaska stor söt Mosel

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 19cl, 2014, för 116 kronor per kvartsbutelj. Riktigt läckert sött vin med stor fräschör koncentration och nyansrikedom i härlig balans. Denna eleganta Moselriesling är härlig redan nu och kan gärna sparas länge och växer då även i sin lilla butelj. Är just under årgångsbyte från 13 till 14. Båda är alldeles utmärkta. Lite och himmelsk gott för upp till fyra personer.

Toppchampagne

Pol Roger Brut Vintage, 2008 för 530 kronor är en delikat och finessig toppchampagne från det stora champagneåret 2008. Laddad, fräscha syror och ännu nästan lite ungdomlig. En perfekt lyxchampagne idag som för verkliga champagnefreekar kommer att växa i ett decennium eller mer. Bland de allra bästa 2008orna hitintills i Sverige. Finns i ordinarie sortiment, som ny årgång.

Rött lyxvin med mognad

Barolo Lazzarito Fontanafredda, 1999 för 630 kronor är något så ovanligt som en riktigt bra mogen 18 årig stor Barolo. Läcker lätt multnad och stor komplex genomklingande Nebbiolo i en helt underbar stil med lätt animalisk slut.  Kan även sparas länge. Börjar säljas på fredag den 17:e februari. Kan vara lämpligt att hänga på låset då om Du vill komma över några av de få flaskorna. Unikt tillfälle.

Bästa torra riesling boxen

Euegen Altschuh Pfalz Riesling Dry 3lbox, 2015 för 243 kronor är riktigt hygglig rieslingbox med längd och ganska snäll syra med viss längd. Hyggligt generös något otät rieslingbox, men klart bästa nu på Systemet.

Ett stort lagringsvin på syrah

Château d´Ampuis Côtes Rôtie, Guigal, 2012 för 876 kronor år ett komplext, finessigt långsiktigt och nyanserat konstverk. Ändå lite öppen redan idag men bör läggas i källaren i något decennium eller längre.

Tre av de nya vinerna denna vecka fungerar väl som födelseviner för de som är födda 1999, 2008 och 2012 och bör kunna bli en stor upplevelse på deras 20 årsdag.