Laddar annons
10 May, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Hundraårig Rioja

En hundraårig Rioja, ett billigt argentinskt grillvin, en liten röd bordeaux och en tysk finstämd riesling är några av veckans nio nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v19 2016 på Röttorps Bästa Vin

Argentinskt grillvin

Epica Malbec, 2014 för 79 kronor. Den gamla bordeauxdruvan Malbec har bl.a. genom sin frostkänslighet på våren numera nästan försvunnit i Bordeaux. Det är istället numera Argentinas främsta druva där den som här kan ge fylliga och generösa rödviner med bra struktur och längd till mycket måttliga priser. I Argentina är man också mästare på utomhusgrillning av kött i det större formatet, vilket många av deras malbecviner passar bra till.

Hundraårigt vin från Spanien

La Rioja Alta Gran Reserva 904, 2004 för 299 kronor är en storslagen klassisk nyanserad rioja med mognad. Den har nu utvecklat mycket fina sekundär och tertiära aromer. Fint slutgrepp för den fina middagen med nästan lite mogen bordeaux liknande struktur. 904 i namnet anger att man började göra denna Gran Reserva redan 1904. Denna årgång skördas 100 år efter den första.

Liten röd bordeaux

Château de Lavison, 2014 för 69 kronor är en otroligt billig liten röd bordeaux. Trots priset har den lite av struktur och klangfärg av en klassisk röd bordeaux. Ett litet finstilt vin främst för lättare maträtter.

Italienskt vitt lyxhusvin

Casal di Serra Classico Superiore Umani Ronchi, 2014 för 89 kronor är som vanligt riktigt bra balanserat, komplett, seriöst och innehållsrikt vitt torrt vin i mild stil med karaktär. Ett lite dyrare vitt husvin som passar till allt och alla.

Tysk finstämd riesling

Von Winning Win Win Riesling Trocken, 2015 för 129 kronor är en utmärkt nyanländ ny årgång av denna delikata Pfalz riesling. Snygg och finstämd och lite generös ung riesling idag och växer en aningen varje dag under några år framåt. Fint matvin för alla riesling diggare till sommarens små och stora fiskmiddagar.

Halvtorr Rheingauriesling

Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2015 för 99 kronor en halvtorr klassiker som också just anlänt i den härliga årgången 2015. Innehållsrik och strukturerad halvtorr riesling med bra längd. Fin balans mellan syra och sötma gör den även mycket användbar till mat.

Carmenereblandning från Chile

Casillero del Diablo Carmenère/Cabernet S 3lbox, 2014 för 229 kronor är en riktigt bra röd premiumbox från Chile. Carmenère är liksom malbec en gammal bordeauxdruva som försvann från distriktet redan på 1800-talet. Den återplanterades inte efter vinlusens härjningar därför att den många av åren inte lyckades mogna helt. I Chile, dit den kom i mitten på 1800-talet, är det inga problem att vänta ut mognaden på hösten. Det har nu blivit Chiles egen druva, som i olika blandningar med andra bordeauxdruvor ger en extra dimension åt de chilenska vinerna. Rikt, komplext och bra rödvinsbox med lätt carmenere ton med  långt och rikt genomklingande slut.

Vit Loirebox

Brochet Facile Sauvignon Blanc 3lbox, 2015 för 239 kronor. Lättsam, hyggligt komplex sauvignon blanc från druvans kärnområde i Loiredalen. Bra stil och struktur för att vara ett boxvin, utan en massa socker.

Lagringsvin till budgetpris från Portugal

Frei João Reserva, 2012 för 99 kronor är ett riktigt välbyggt komplext vin från Bairrada i Portugal. Med sin struktur och innehåll är det ett tämligen billigt vin som vinner mycket på fortsatt lagring 5-6 år.  Den kommer då att utveckla en betydligt större och ännu mer intressant karaktär. Ligger i BS men det spelar ju ingen roll om man får vänta någon vecka på att börja lagra ett vin.