Laddar annons
3 May, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Chardonnay från Central Otago

En mustig röd Rhôneblend för utegrillen, delikat lättsam Chablis med klass och en vit Rhôneblend på box är några av veckans nio nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v18 2016 på Röttorps Bästa Vin

Mustig röd Rhôneblend

Rosemount Little Berry GSM, 2014 för 99 kronor är en mustig och kraftfull lite rustik röd klassisk Rhôneblend från Mc Laren Vale. Ett intressant vindistrikt söder om Adelaide i South Australia. GSM är förkortningen för den klassiska röda Rhôneblenden med druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre. Generöst och rikt grillvin, som inte blåser bort utomhus, när nu sommaren kommer i expressfart.

Delikat lättsam Chablis

Chablis Premier Cru Beauroy, 2014 för 179 kronor är en finstämd lättsam och mild chablis med längd och en lättbegriplig ljuvlighet. Här är det luftigt och spirituellt med komplexitet i måttlig kraft för måttligt kraftfulla maträtter.

Fyndig LBV

Churchill's Late Bottled Vintage, 2008 för 175 kronor är i mitt tycke den bästa LBVn just nu. Ett åtta år gammalt portvin med bra längd och balanserat lite utvecklat innehåll. Det kan gärna lagras länge till för fortsatt mognadsutveckling. Riktigt bra LBV både idag och i framtiden med till fyndigt pris för kvalitetsnivån. Stort sött rött till ostbrickan eller ett glas vid brasan.

Nästan Sauternes

Château du Juge 37cl, 2010 för 79 kronor är ett sött vin av Sauternes typ. Det görs på samma druvsort, med samma tradition och metoder men vingårdarna ligger i Cadillac tvärs över floden från Sauternes. Fördelen med det är att priset inte blir lika högt. Denna Cadillac är ett friskt rejält sött vin nu utvecklat med lite mognadskomplexitet. Snyggt fräscht och moget för finare efterrätter, mögelostar eller till anklever och andra milda smakrika patéer!

Billigt bra bubbel

Campo Viejo Cava Brut Reserva, NV för bara 75 kronor är en riktigt bra fruktren Cava med innehåll balans och längd i fräsch och lättbegriplig stil. Aningen för hög dozage för min smak, men det är det många som gillar. Fungerar också hyggligt till lätta sommarrätter.

Härlig 2008 Champagne

Serge Jume Millésime BdB, 2008 för 344 kronor är en smakrik härlig chardonnaychampagne med aningen gräddiga härliga toner. På samma gång distinkt , fräscht och chardonnaymulligt. Toppen för konsumtion redan nu men utvecklas vidare under många år. Tillfälligt parti av denna härliga champagne från toppår till mycket resonabelt pris. Försvinner nog snabbt, så det gäller att lägga upp ett eget lager.

Lyxig chardonnay från Central Otago

Felton Road Bannockburn Chardonnay, 2014 för 259 kronor är en härlig rik och spänstig, ekfatslagrad chardonnay gjord med vit bourgogne som förebild. Här har druvorna växt i världens sydligaste kvalitetsvinområde, Central Otago på Nya Zeelands sydös inre södra delar. Växer många år vid fortsatt lagring. Felton Road är mest känd för sina långlivade och delikata röda pinot noir viner, men denna lovande chardonnay är ett ovanligt intressant komplement till finare chardonnayviner.

Bra röd box för allt

Ramos Reserva box, 2014 för 239 kronor per 3l. Ramos har legat i toppen bland röda boxar i många år nu. Den nya årgången, 2014 är aningen mustigare och något mer generöst och aningen mindre precist och strukturerat än tidigare år. Riktigt bra röd box som passar till nästan allt och alla.

Smakrik bättre vit torr box

Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc box, 2015 för 219 kronor per 3l. Denna innehållsrika vita Rhônblend från Sydafrika är ett ovanligt komplext boxvin med längd och  bra seriösa toner. Inte så spritt på butikerna så beställ till Din egen.