Laddar annons
12 Jul, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Mogen Priorat

Ett rött husvin, mogen priorat, rosébox och Loirebubbel med klass är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v28 2016 på Röttorps Bästa Vin

Rött husvin

Réserve de la Condamine, 2014 för 74 kronor. Svartfruktigt seriöst vin med bra genomklang och rikedom i måttligt hård stil med bra eftersmak. Kommer att utvecklas lite till i denna utmärkta årgång för detta rimligt prissatta vin. Bra till det mesta i mat väg och de allra flesta människor. Utmärkt just husvin. Finns i BS och i några få butiker, beställ en låda i taget.

Mogen Priorat

Finca el Puig, 2010 för 199 kronor är något så ovanligt som en mogen rik komplex och bra priorat med härlig utveckling i rik stil med stor klanglåda på grenache, syrah, carignan och cabernet sauvignon. En extra fördel med vinet är att producenten, Cellers Fuentes, lagrar det åt dig utan att ta särskilt mycket betalt för det. Här finns en härlig komplex mognadsmultnad. Passar allra bäst till finare smakrika rätter och personer som kan uppskatta mogna och utvecklade röda viner.

Bra ny rosébox

99 Rosas Organic Rosé 3lbox, 2015 för 199 kronor är en ny och riktigt bra rosébox för rimliga pengar. Friskt lätt och rent vin med bra fräschör och den speciella lätthet som många rosé konsumenter uppskattar. Bra väl kylt, både som drick och till lättare sommarmat.

Vita rhônedruvor från Australien

Tahbilk Rousanne/Marsanne/Viognier, 2015 för 99 kronor är även i sin nya årgång ett riktigt bra innehållsrikt friskt och personligt vin. De vita Rhônedruvorna har länge varit mycket uppskattade av vinfreekar på grund av att de har så många speciella och egensinniga komplexa smaktoner. Här har man gjort ut en lättsammare och fräschare mycket lättillgänglig variant på dessa druvor. Ett ganska nytt vin som Du borde prova.

Mousserande från Loire

Langlois Crémant de Loire Brut, för 129 kronor. Cremant de Loire är den franska vindalens bättre mousserande vin. Vanligen med aningen lägre bubbelstyrka och främst på dalens egen huvuddruva chenin blanc. Den har en naturligt hög syra vilket är viktigt för att göra ett bra mousserande vin. Denna speciella producent Langlois-Chateau ägs av champagnehuset Bollinger. Denna speciella cuvée är framtagen för den svenska marknaden och har en extra tid på jästfällningen för att ge mer komplex smak. Druvblandningen är 60% chenin blanc 20% chardonnay och 20% av blåa druvan cabernet franc. Den senare är dalgångens huvuddruva för röda viner.

Klassisk mustig portugis på box

Periquita Reserva 3lbox, 2014 för 249 kronor är ett ovanligt bra mustigt och lite rustikt rödvin med bra struktur av klassiskt märke. Vinet är ättling i rakt nedstigande led från ursprungs Periquitan från mitten av 1800 talet. Huvuddruvan, castelão har pga vinets berömmelse kommit att kallas Periquita. Det är ju vanligt att viner får namn efter druvorna. Här har druvan fått namn efter vinet. Bra mustigt grillvin som inte blåser bort vid utomhusgrillen.

Torr rieslingbox

Mad House Riesling 3lbox, 2015 för 239 kronor är en hygglig välklingande enkelt men ändå druvtypiskt lätt vitt torrt vin från Australien. Bästa torra rieslingboxen.