Laddar annons
26 Jul, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Bästa röda boxen

Exklusiv Marlborough SB, en nästan Sauternes, utvecklad röd Medoc och bästa röda boxen är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v30 2016 på Röttorps Bästa Vin

Seriös välbyggd sydfransos

Château Pech-Latt, 2015 för 99 kronor är nu ett sedan många år ett riktigt bra, modernt sydfranskt rödvin. Den nya årgången håller stilen. Rik och tät med svartfruktigt nästan bordeauxlik struktur med bra längd och lovande framtid. Här i södra Frankrike är druvsammansättningen carignan, grenache, syrah och mourvèdre odlad och utgjord i seriös välbyggd stil.

Topp SB från Marlborough

Greywacke Wild Sauvignon Blanc, 2014 för 179 kronor är en härlig läcker SB med stor längd och verkligt fina långa toner, topp Sauvignon Blanc från Marlborough på Nya Zeeland. Personligt komplext och snyggt balanserat vin som även utvecklas väl med lagring i några år. Passa på och köp detta tillfälliga vin innan det tar slut.

Nästan Sauternes

Château du Juge 37cl, 2011 för 79 kronor för en halva. Utmärkt sauternes liknande vin i druvor, tillverkning och stil från andra sidan floden. Bra söt utvecklad smak med friska syror för delikata gärna lite smakrika bärefterrätter eller till marinering av sommarens jordgubbar. Glöm inte att även marinaden skall drickas upp.

2008 Champagne

Serge Jumel Millésime BdB, 2008 för 344 kronor är en smakrik stor champagne med härliga aningen gräddiga toner i mycket fräsch och distinkt stil med lite chardonnay mulligt slut redan nu. Osedvanlig bra innehåll för priset hos denna toppchampagne från stora året 2008. Vinner som alla bra årgångschampagner från stora år också på fortsatt lagring i många år. Tillfälligt vin.

En utvecklad röd Medoc

Sarget de Gruaud-Larose, 2006 för 325 kronor är något numera så ovanligt som en riktig röd Medoc med bra klingande toner, längd och utveckling med finessrikt slut. Det berömda slottets, andravin är nu efter tio år tillräckligt utvecklat för att ge en klassisk stor bordeauxupplevelse till  t. ex. en rostbiff på entrecote. Kräver dock distingerad inomhusmiljö och är inget bra val vid utegrillen.

Grand Cru Chablis

Chablis Grand Cru Les Clos, 2012 för 399 kronor är rik balanserad vit Bourgogne från berömd Grand Cru vingård i Chablis hjärta. Stor och riktigt bra bourgogne med balans och fina syror i ännu lite ung ålder, men med stor längd och lovande komplexitet. Härligt nu till den riktigt fina middagen och växer sig ännu större under de närmsta 3-5 åren. Ett Toppvin från vinhuset Brocard.

Bästa röda boxen

Vila Santa Res 3l box, 2013 för 279 kronor är ett komplett vin med struktur, innehåll och nyansrikt långt slut. Det är den bästa röda boxen och fungerar väl även till en bättre middagsbjudning. Servera i karaff. J. Portugal Ramos i Alentejo i Portugal är mannen bakom detta betydande boxvin som även finns på flaska och magnum. På magnum ett riktigt bra lagringsvin på 5-10 år sikt. Finns som box i ca 40 butiker och i BS.

Bra vit torr box

Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc 3l box, 2015 för 219 kronor är ett innehållsrikt och komplext bra vitt torrt boxvin med längd och seriösa ganska komplexa toner.