Laddar annons
Röttorps Bästa Vin | Överkomlig Bolgheri
19 Jul, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Överkomlig Bolgheri

En överkomlig Bolgheri, karaktärsfull billig vit österrikare, basportvinet och två bra lagringsvinern är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v29 2016 på Röttorps Bästa Vin

Överkomlig Bolgheri

Ruit Hora, 2013 för 149 kronor är en riktigt bra överkomlig Bolgheri, även i sin nya årgång. Där i västra Toscana nära kusten gör man sedan några decennier viner på i huvudsak bordeauxdruvor och numera även med lite syrah ibland som här. Det berömda och mycket dyra Sassicaia och Ornellaia är föregångarna. Ruit Hora är en komplex och bra blandning på merlot, cabernet s och syrah, (65/25/10) med viss mognadsutveckling till mycket rimligt pris.

Karaktärsfullt vitt torrt

Leth Grüner Veltliner, 2015 för 79 kronor är ett vitt torrt härlig lätt kryddigt vin på Österrikes nationaldruva, grüner veltliner. Det fungerar till all mat även till charkuterier och ganska smakrika kötträtter, som man använder det till på hemmaplan. Mycket karaktär för pengarna och ett bra val när Du känner dit osäker på vilken typ av vitvin Du skall välja. I årgång 2015 år det åter ett fynd.

Halvtorr riesling på box

FM Riesling 3lbox, 2014 för 245 kronor. Bland de halvtorra rieslingvinerna är detta ganska rika Pfalzvin den helt överlägsna boxen. Ett av de riktigt bra halvtorra vinerna till rimligt pris, motsvarar 61 kronor flaskan. Just bytt till ännu en bra årgång.

Basportvinet

Graham's Six Grapes Reserve Port för 119 kronor är det bästa billiga portvinet och numera dessutom prissänkt. Det lönar sig inte att köpa portvin under detta pris, då faller kvaliteten dramatiskt. Härligt vin till ost och efterrätter eller bara som ett litet glas efter maten.

Oäkta roséchampagne

Pongrácz Rosé, för 129 kronor är ett utmärkt torrt och champagneliknande rosébubbel  i elegant stil. Gjord i Sydafrika, på samma druvsorter och med samma metoder som i Champagne. En utmärkt rosa variant av det delikata mousserande vita vinet med samma namn. Rosévinet ligger i BS så Du bör vara ute i god tid med beställning.

Syrah till rimligt pris för källaren

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz, 2013 för 169 kronor är idag ett stramt och tufft ganska slutet vin med riktigt stor potential att utvecklas till en skönhet med långlagring. Bättre att spara i tio år än att konsumera de närmsta åren.

Stor pinot noir för lagring

Schubert Marions Vineyard Pinot Noir, 2012 för 309 kronor är en riktigt komplex och elegant Nya Zeeländsk pinot från södra änden av Nordön. Redan idag ett härligt vin som också har stor potential att utvecklas vidare med lagring i källaren.