Laddar annons
22 Nov, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Precis modern Rioja

En precis modern rioja, halvtorr moselriesling, fyndig mousserande rosé och ett par stora lagringsviner är några av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v47 2016 på Röttorps Bästa Vin

Precis modern Rioja

Marqués de Murrieta Reserva, 2012 för 149 kronor är en välstrukturerad läcker och komplex klassisk rioja reserva med mognadstoner och moderna precisa drag. Redan långt rikt slut hos detta ganska utvecklade vin som ändå har betydande utvecklingsmöjligheter. Huset gör idag betydligt mer tillgängliga och mindre hårda reservor, vilket gör det till ett riktigt bra vin för konsumtion idag. Förr behövde man i större utsträckning lagra länge själv för att vinerna skulle ”komma fram”.

Utmärkt billig Sauvignon Blanc

Río Claro Sauvignon Blanc, 2015 för 69 kronor är en utmärkt mild och frisk sauvignon blanc med trots priset lite innehållskomplexitet. Utmärkt såväl som aperitif eller drink som matvin till lättare fisk och grönsaksrätter. Görs av Torres i Chile som är landets främsta producent av bra och billig sauvignon blanc.

Halvtorr Moselriesling med klass

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2015, för 115 kronor är en halvtorr Mosel från flodens vincentrum, från ett riktigt bra år och ett av de allra främsta vinhusen där. Härligt klingande fräscht med lång eftersmak och espri på Moselvis.

Late Bottled Vintage, även för lagring

Churchill's LBV, 2008 för 175 kronor. LBV finns i två olika versioner, filtrerade och ofiltrerade. Detta är en ofiltrerad vilket gör att den fortsätter och utvecklas på flaskan vid lagring. Så småningom blir det också en liten fällning i flaskan. Den växer och mognar på samma sätt som en Vintage men till en bråkdel av kostnaden. Ett fantastiskt ostvin redan nu och kan sparas länge. Portvinshuset Churchill är det allra senaste portvinshuset som skapades av den unga generationen Graham efter att föräldrarna hade sålt familjens gamla vinhus, Graham’s.

Fyndig mousserande Rosé

Rotari Rosé, 2011 för 109 kronor är en delikat champagneliknande mousserande rosé från Trentino i norra Italien med mild finess och bra längd. Görs på samma sätt och med samma druvsorter som riktig champagne. Även bra till fräscha lätta små maträtter och överlägsen stilla rosévin i alla situationer genom sin kombination av mild lätthet, seriöst moget smakinnehåll och ändå stor fräschör.

Bra sauvignon blanc box

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 3lbox, 2015 för 219 kronor är en härlig frisk och genomklingande SB box med milda snygga toner utan överdrifter en ovanligt snygg personligt sauvignon blanc vin från Torres som även på box gör Chiles bästa sauvignon blanc.

Kraftfull Cabernet, mest för källaren

Alto Cabernet Sauvignon, 2012 för 150 kronor är en stor lite saftigt kraftfull ung cabernet med stor framtid. Vinner mycket på långlagring och blir storslaget och riktigt intressant om 10 år. Ett toppvin för källaren till rimligt pris.

Delikat Brunello på magnum

Brunello di M. Col d'Orcia mag, 2010 för 599 kronor är en finstämd välbyggd långsiktig ung Brunello på magnumflaska. Är ett stort matvin till finare rätter redan idag, men kommer att växa till något ännu mycket komplexare och större. Är lite av en italiensk bordeaux i struktur och nyansrikedom (om än på ren sangiovese) och kan förväntas bli fantastiskt vid långlagring på samma sätt som bra röda bordeauxviner bli det. Används som ett finare bordeauxvin.