Laddar annons
15 Nov, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Tre viner med ålder och mognad

En 6-årig Barbera, en 15 årig vit söt Loire och en 17 årig mogen lyxamarone är några av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v46 2016 på Röttorps Bästa Vin

Det finare röda allroundvinet

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2014 för 99 kronor ett av de allra bästa röda allroundvinerna just nu. Välbyggt ganska rikt och lovande vin med bra struktur och klangfärg. Den är extra bra med lite tätare toner i den nu aktuella årgången, med lovande långt slut. Fungerar utmärkt även till en lite finare middag och bra till de allra flesta personer. Ännu bättre och rent fantastiskt blir det med fortsatt långlagring. Köp en låda och lägg ned 10 år och ta då fram en bordeauxlik komplext vin med stora rika mognadstoner.

Personlig mogen Barbera

Boffa Barbera d'Asti More, 2010 för 199 kronor är en ovanlig lite gammaldags vingårds Barbera från familjefirman Boffa. Nyanserad mogen Barbera med speciella terroirtoner istället för fruktighet. Kan vara lite svårbegripligt för den ovane, men ytterst givande avancerat komplext vin för den invigde.

Vit Rhône från Australien

The Hermit Crab, 2015, för 99 kronor är ett utmärkt mineraliskt vin på de vita Rhônedruvorna. Givande matvin till rikare rätter och härligt bra långt slut. Lite utanför det vanliga.

15årig vit söt Loire

Moulin Touchais, 2001 för 239 kronor är ett säreget storslaget och extremt lagringsdugligt sött vitt vin. Denna femtonåring är ännu mycket ung men ändå rätt utvecklad med sina speciella lite arrakstonade smaker. Mycket frisk syra som gör det till ett lämpligt efterrättsvin till citrussyrliga rätter. Det är också syran som ger vinet dess evigt ungdomliga karaktär. Kan bli lika gammal som människor brukar bli.

Bra Fuskchampagne

Ferrari Brut för 159 kronor är ett friskt och lätt fruktigt mousserande vin gjort på samma sätt som champagne, men i norra svala Italien, Trentino. Bra längd och stor fräschör med syra balans och längd. Har mer champagnefiness än många billiga äkta champagner och en del av de stora champagnehusens standardchampagner för drygt dubbla priset.

17-årig Amarone

Masi Costasera Amarone Classico Old Vintage, 1999 för 795 kronor. Riktigt bra Amarone är ett vin som utvecklas mycket väl med långlagring. (Enkel Amarone blir bara trist.) Denna 17-ing är i sina allra bästa år med mogen klangfärg och multnadstoner. Finessrik mycket lång eftersmak. Ett verkligt lyxvin för amaronediggarna. Bjöd min fru på en tjugoåring av detta vin till just rensadel på vår tjugoåriga bröllopsdag. Det blev helt gudomligt.

Lyxriesling från Nahe

Emrich-Schönleber Halenberg Riesling Trocken, 2015 för 329 kronor är en ännu rätt ung mycket delikat mineralisk finlirs riesling. Kommer från det i produktion lilla och kvalitet stora Nahedistriktet och en av de bästa producenterna där.

Mustig röd box

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 3lbox, 2016 för 229 kronor är mustig röd box i lite köttig rustik stil med bra struktur och hygglig längd.