Laddar annons
11 Oct, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Snygg måttligt dyr Nebbiolo

En snygg måttligt dyr Nebbiolo, ljuvlig halvtorr Mosel, och ett par lagringsviner för källaren är några av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v41 2016 på Röttorps Bästa Vin

Snygg måttligt dyr Nebbiolo

Langhe Nebbiolo, Paolo Scavino, 2014 för 149 kronor. Piemontes uttrycksfulla druva nebbiolo görs i sitt hjärtområde Barolo och Barbaresco ut som mycket långsiktiga strama viner till ganska höga priser. Vinhusen där gör också ofta en lite mindre kraftfull och avsevärt mindre lagringsbehövande och mer lättillgänglig nebbiolo under beteckningen Langhe Nebbiolo. Paulo Scavinos bra täta och intressanta välbyggda och klingande nebbiolo i den stilen kom som tillfällig vin nu i september. Mycket bra vin rätt utvecklat för konsumtion redan nu och tre år framåt.

Vitt husvin

Jacob's Creek Semillon/Chardonnay, 2015 för 69 kronor är en frisk och spänstig just och välbyggd chardonnayblandnig. Den fina syran kommer från semillon druvorna. Ett utmärkt matvin i den billigaste klassen för hela skalan av olika maträtter på denna effektiva blandning av druvor, för att göra även billiga viner lite mer kompletta.

Ljuvlig halvtorr Mosel

Dr L Riesling, 2015 för 87 kronor har anlänt i nya utmärkta årgången 2015. Trevlig lättsam fruktig ung halvtorr riesling med bra längd. Dr Loosen gör detta basvin på  egna och inköpta druvor. I denna årgång har den riktigt elegant lättsam Moselkaraktär med fräsch och fin syra.

Bästa billiga Portvinet

Graham's Six Grapes Reserve Port, för 119 kronor är en just premium Ruby, dvs ett måttligt gammalt portvin på utvalt druvmaterial. Har gått ner lite i pris och är nu klart bästa billiga portvinet.

Mousserande rosé

Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Rosé, NV  för 99 kronor är snyggt och lättsamt rosébubbel, med längd som man inte behöver fundera så mycket över. Bra matvin också för alla rosédiggarna, bättre än de stilla roséerna genom sin bättre syra.

Två bra röda lagringsviner mest för källaren

Château Fourcas Dupré, 2010 för 209 kronor är en riktigt bra klassisk röd bordeaux från stora året 2010. Har redan utvecklats en hel del med bra eftersmak. Växer ändå till ett mycket större vin med fem år till i källaren. Kanonkop Paul Sauer, 2011 för 279 kronor är en både generös och potentiellt riktigt delikat bordeauxblandning från Sydafrika. Provade en 15 åring av samma vin i förra vecka som var verkligt ljuvlig och gärna kunde fått ytterligare lagringstid. En äkta bordeaux med detta innehåll kostar mycket mer. Ligger i BS, men det spelar ju ingen roll när vinet skall ner i källaren.