Laddar annons
4 Oct, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Med bästa billiga bubblet

Fem riktigt bra billiga viner röda, vita och bubbliga och en femtonårig vit lyxbordeaux är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v40 2016 på Röttorps Bästa Vin

Röd lillbordeaux

Château de Lavison, 2014 för 69 kronor har lite av en riktig röd bordeaux i stil, struktur och klangfärg trots priset. Det är en mycket liten men inte alls dum finstilt lätt röd bordeaux. Bra vin när det inte skall vara så tjockt och mäktigt.

Överkomlig läcker riesling

A Christmann Riesling, 2015 för 129 kronor är ett rik, läcker och klassik ung Pfalz riesling med lager av intressanta toner. I denna utmärkta bra årgång av detta alltid bra vin finns även betydande utvecklingsmöjligheter för några års lagring. Härligt att ha hemma även om man inte får besök.

Fräsch söt österrikare

Nittnaus Beerenauslese Exquisite 37cl, 2013 för 89 kronor per halva har en fyllig sötma och ett fräscht och friskt slut med lättsam eftersmak, inte det minsta kladdigt eller tungt. Kul Beerenauslese med lite lägre koncentration och högre fräschör.

Bästa billiga bubblet

El Miracle Cava Brut, 2015 för 69 kronor är det bästa riktigt billiga torra bubblet på Systembolaget just nu. Ett riktigt bra vin med frisk syra och bra balans. Bra för festlig skål och även användbart till lättare maträtter.

15-årig vit torr bordeaux

Château La Louvière, 2001  för 289 kronor är en klassisk mogen vit bordeaux med spänst och framtid. Bra exempel på hur dessa kan mogna ut till storslagna komplexa viner med lång flasklagring. Det ingår i den vinösa grundkursen att ha upplevt ett sådant vin. Lyxigt alternativ till den fina middagens komplexa fiskrätt.

Just rik malbec box

Cameleon Selection Malbec 3lbox, 2015 för 227 kronor. Malbec är numera Argentinas speciella rödvinsdruva. Den görs ofta, som här, ut till svartfruktiga, rika viner med rätt bra struktur som passar särskilt bra till grillat kött. Utmärkt biffvin, när man inte vill krångla till det.

Billig bra chardonnay box

Robertson Chardonnay 3lbox, 2015 för 189 kronor är både den billigaste och bästa av chardonnay boxarna under 200 kronor. Rejäl kraft och lite mulliga toner med långt rikt slut. I detta prisläge kan man inte begära eller få så mycket elegans i vinet, men i övrigt riktigt hyggligt smakrikt vitt torrt vin med anständigt låg mängd restsocker.

Just torr riesling box

Euegen Altschuh Pfalz Riesling Dry 3lbox, 2015 för 249 kronor är ett nytt box vin på Systembolaget. Det är en hyggligt rieslingvin med lite längd i lättillgänglig stil utan hård syra. Lättsamt men inte så tätt i smaken.