Laddar annons
16 Aug, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Spänstig och generös spanjor

En spänstig och generös spanjor, fjällbäcksfräsch chablis, bästa billiga champagnen ett par bra boxar och två lyxviner är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v33 2016 på Röttorps Bästa Vin

Spänstig och generös spanjor

Gran Fuedo Reserva, 2009 för 97 kronor finns fortfarande kvar i sin härliga gamla årgång. Rikt med mognad och även framtid. Ett generöst, komplext och välbyggt vin från Navarra och det utmärkta vinhuset Chivite.  Finns i Strömstadsbutikerna och i övrigt i BS. Skall vi verkligen låta norrmännen köpa upp detta utmärkta mogna och komplexa välbyggda vin.

Fjällbäcksfräsch chablis

Chablis Sainte Claire, 2015 för 149 kronor är en utmärkt chablis från framgångsrika vinhuset Brocard. Fräscht som en fjällbäck med bra lättsamt innehåll och spänstiga långa ofatade toner. Precis som jag tycker en typisk normal chablis skall vara.

Den eviga ungdomens vin

Moulin Touchais, 2001 för 239 kronor är ett säreget storslaget och extremt lagringsdugligt sött vitt vin. Denna femtonåring är ännu mycket ung men ändå rätt utvecklad med sina speciella lite arrakstonade smaker. Mycket frisk syra som gör det till ett lämpligt efterrättsvin till citrussyrliga rätter. Det är också syran som ger vinet dess evigt ungdomliga karaktär. Kan bli lika gammal som människor brukar bli.

Bästa billiga champagnen

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, är en riktigt bra äkta champagne för 209 kronor nära hälften vad de berömda husens standard cuvéer kostar. Samtidigt är den väl så bra som många av de mest kända. Lite roligare och dubbelt så ofta för samma champagnebudget. Fruktig lång och klingande champagne i mycket lättillgänglig stil. I särklass bästa billiga champagnen.

Nebbiolo på Amaronevis

Sfursat 5 Stelle, 2011 för 449 kronor är ett mycket intressant och komplext nyansrikt specialvin gjort på torkade nebbiolodruvor från alpdalen Valtelina i norra Italien. Lite av samma process som när man gör Amarone på corvina druvor från Veronas kullar. Resultat blir ett alkoholstarkt ca 16% mycket unikt vin som även växer rejält med lagring vidare. Nino Negri, som gör vinet är ett av Valtelinas allra bästa producenter. 5 Stelle = 5 Stjärnor och betyder att vinet kommer från vad Nino Negri anser är en speciellt lyckad årgång. Ett storslaget och unikt lyxvin till den smakrika fina middagen.

Mineralisk lyxriesling

Emrich-Schönleber Halenberg Riesling Trocken, 2012 för 329 kronor är en mycket delikat och mineralisk torr riesling från en av Nahe’s bästa producenter. Lyxigt stort vin till en röding. Ligger i BS.

Seriös röd premiumbox

Rawson's Retreat Shiraz Cabernet 3lbox, 2015 för 249 kronor är en trevlig seriös box med bra toner i en riktig struktur. Här finns också genomklang i eftersmaken. Ungefär vad en premiumbox i ordinarie sortiment kan åstadkomma. Fungerar till allt och alla.

Just billig Chardonnaybox

Robertson Chardonnay 3lbox, 2015 för 189 kronor är en billiga chardonnaybox med förvånande bra och balanserad smak för sitt prisläge. Det finns ett antal Chardonnayboxar kring 200 kronor för 3liter. Just nu tycker jag denna stabila och bra box från Robertsson är både bäst och billigast.