Laddar annons
23 Aug, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Grüner Veltliner med klass

En grüner veltliner med klass, bourgogneinspirerad USA pinot, och Systemets bästa rosé, oäkta champagne och sauvignon blanc box är några av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v34 2016 på Röttorps Bästa Vin

Bourgogneinspirerad USA pinot noir

Santa Barbara County Pinot Noir, Au Bon Climat, 2014 för 199 kronor. Den stora vinpersonligheten Jim Clendenen gör på sitt vinhus Au Bon Climat i Santa Barbara personliga och delikata balanserade pinot noir viner med europeiska drag och en tuch av amerikansk generositet. Förebilden är Bourgogne och prisläget ovanligt rimligt för nyanserad och balanserad pinot från USA. Detta är hans eleganta bas pinot.

Systemets bästa rosé

Sancerre Les Belles Vignes Rosé, Fournier, 2015 för 152 kronor. I vitvindistriktet Sancerre i övre Loire gör man främst delikata sauvignon blanc viner med en lätt svartvinbärsblads  örtighet. På druvan pinot noir gör man en liten mängd ganska omärkvärdigt rödvin. Nu visar det sig att om man istället gör ett balanserat och lite nyanserat rosévin på sina pinot druvor kan det komma upp bland världens allra främsta viner i sitt slag. Delvis genom den mycket enklare konkurrensen. Denna rosé i BS är just nu Systemets i mitt tycke allra bästa rosé. Nyanserat och trevligt med fräschör och lite enkelt men friskt kul slut som en riktigt läcker rosé i lättsam stil skall ha. Måste beställas ca en vecka före konsumtion.

Grüner Veltliner med klass

Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner, 2015 för 99 kronor Ett härligt österrikiskt vitt torrt matvin på deras egen härliga druva grüner veltliner. Med sin lätta kryddighet, stora fräschör och bra komplexitet är ett härligt vin till både lite lättare och till mer smakrika rätter, även vitt kött och charkuterier. Nu i ovanligt bra ny årgång.

Bästa oäkta champagnen

Pongrácz Brut, för 120 kronor är ett utmärkt rikt och komplext mousserande vin från Sydafrika. Lever upp till att vara i champagnestil genom att man använder utvalda druvor av samma slag som i champagne från lite svalare vingårdar och låter det mogna i flaskan på fällningen under lika lång tid som i champagne. Långt klingande slut och fin fräschör. Högst prisvärdhet av alla mousserande på Bolaget.

Nebbiolo på Amaronevis

Adobe Cabernet Sauvignon/Syrah/Carmenere 3lbox, 2015 för 209 kronor är en ganska komplex svartfruktig cabig låda. Detta chilenska ekovin har också rätt bra struktur och innehåll med en lätt strävhet mot slutet som gör det till ett just matvin.

Bästa sauvignon blanc boxen

Brochet Facile Sauvignon Blanc 3lbox, 2012 för 239 kronor är utmärkt sauvignon blanc box från Loire. Den bästa SBboxen just nu med fräschör längd och bra innehåll. Lättillgängligt, balanserat och intagande helt utan uppsockrade toner.