Laddar annons
13 Apr, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Sommelierutbildning – både för proffs och amatör

Både proffs och amatörer söker sig till dagens sommelierutbildningar. Oavsett om man ska arbeta som sommelier eller inte kan en sommelierutbildning ge guldkant på tillvaron. Det säger Maya Samuelsson, själv framgångsrik sommelier. 

Maya Samuelsson är sommelier och delägare i familjeföretaget Vinkällan Dryckesutbildningar. Hon har tävlat i SM, vunnit Årets Lily, en sommeliertävling för kvinnor och har nu satt siktet på VM.

Kan man som ”amatör" ha utbyte av att gå en sommelierutbildning?

– Absolut! Det är en väldigt stor spridning på våra elever. De kommer från alla Sveriges hörn, de är i olika åldrar och de kommer till oss av olika anledningar. Även om den största delen jobbar på restaurang eller på något sätt är knutna till branschen så finns det också ett antal som är där bara för att lära sig mer. Den skaran ökar och det har lett till att vi har startat en sommelierutbildning på lördagar. Vin och mat är en njutning i livet och en stor del av mångas liv.

– De privatpersoner som går kursen har ett brinnande intresse för det här och vill ta sin ”hobby" till en annan nivå. Det är också vanligt att man har kommit till en vändpunkt i sitt liv och insett att man vill göra något annat, jobba med något man verkligen älskar och därför går en sommelierutbildning för att få in en fot i vår underbara bransch, säger Maya Samuelsson, sommelier och delägare i Vinkällan Dryckesutbildningar.

Maya Samuelsson, tävlar i sommelerie och är delägare i Vinkällan Dryckesutbildningar

En del verkar vara födda med fantastiska doftsinnen. Kan man öva upp näsa och smaklökar?
– Vissa personer har bättre doftsinne än andra, men det är framförallt övning som ger färdighet. Även om du känner igen en doft väldigt tydligt är det svårt att placera doften rätt och kunna beskriva det för en gäst eller vän. Min pappa, Dick Samuelsson som är rektor för skolan, har varit noga med att öva upp mitt och min brors doftsinne sedan barnsben. Regnade det ute skulle vi dofta på leran, cyklade vi skulle vi bromsa snabbt och dofta på däcken. Som små hade vi även läskprovning i svarta glas där vi skulle hitta om det var till exempel hallon- eller päronsoda. Vill man ha ett bra doftsinne är det bara att öva.

Du har själv gått sommelierutbildning, vad tyckte du var roligast?

– Ja, jag gick utbildningen precis när jag fyllt 18 år och jag hade ju inte någon direkt erfarenhet att prova vin, så det var definitivt provningen som var svårast. Det var också roligt att inse hur olika viner kan bli beroende på druva, klimat, jordmån, vinmakare med mera. Att sedan få prova vin till varje lunch för att hitta vad som passar, inte passar och varför, det är det jag kommer ihåg allra mest.

Vad arbetar du med just nu?
– Jag är framförallt på familjeföretaget Vinkällan Sommelierutbildning där jag tillsammans med min mor och far driver skolan framåt och föreläser. Jag jobbar även som sommelier på TV4 Nyhetsmorgon och om ett par veckor kommer jag att börja skriva om dryck för tidningen Mat och Vänner. Sedan har jag konsultverksamhet där jag håller i vinprovningar och hjälper restauranger med koncept och vinlistor. Min bakgrund är som bartender och servis. Jag jobbar en del service och blandar dessutom fortfarande lite cocktails mellan varven. Det ett fantastiskt jobb som jag absolut inte vill tappa.

Du ska medverka i SM i sommellerie, hur laddar du?

– Ja, jag älskar att utmana mig själv och tävlandet gör att jag håller mig uppdaterad och lär mig mera. Min bror, också delägare i Vinkällan, är min privata coach och han och jag lägger tillsammans upp en plan för hur jag ska plugga teoretiskt, vilket är den största delen av min uppladdning. Det läses ingen skönlitteratur hemma hos mig kan jag lova. Jag ser även till att (nästan) varje gång jag provar vin få prova det blint så att jag kan öva. Man måste ta alla tillfällen i akt!

Svenska Sommelierlandslaget – träning med Sören Polonius

– Jag är också medlem i det Svenska Sommelierlandslaget och nu när det börjar närma sig SM kommer jag även att få träning av Sören Polonius, som är ansvarig och har lång erfarenhet inom tävlingssommelleri. Det finns så otroligt många duktiga sommelierer i Sverige så att bara gå ut och äta, dricka vin och umgås med branschen är viktigt i sig. Om man jämför med andra typer av SM-tävlingar känns det här som en ganska härlig uppladdning.

Vinbanken säger tack och lycka till!

Läs mer här om sommelieryrket och här finns även länkar till olika leverantörer av sommelierutbildningar.