Laddar annons
Chianti och Chianti Classico – vad är skillnaden mellan vinerna?
13 Feb, 2024
Uppdaterad:
1 Mar, 2024

Chianti och Chianti Classico – vad är skillnaden mellan vinerna?

Viner från Toscana hör till de mest mytomspunna och ikoniska inom vinvärlden. Och bland dessa hittar vi de med Chianti på etiketten. Men vad är egentligen skillnaden mellan en Chianti och en Chianti Classico. Ihop med Vinbankens vinskola går vi igenom den något kluriga italienska vinlagstiftningen. 

I hjärtat av Toscana, mellan storstaden Florens och den pittoreska medeltidsstaden Siena ligger området som i dag kallas för Chianti Classico. Detta är en av de mest historiska platserna för vintillverkning i hela världen och redan på 1300-talet omnämndes Chianti för första gången i skrift. 

I början av 1900-talet blev efterfrågan på vin från Toscana i allmänhet och Chianti i synnerhet så stor att man helt enkelt valde att utöka området Chianti så att man hade en större yta att odla druvor på. Detta ledde i sin tur till att många odlare som fortsatt hade sin hemvist mellan städerna Florens och Siena visade sitt missnöje och krävde att få distansera sig från odlarna i det utökade området. Och så skapades Chianti Classico.

Så man kan på ett enkelt sätt säga att Chianti Classico är ursprungsområdet mellan Florens och Siena, medan Chianti är det utökade området som sträcker sig över en större yta. Men riktigt så enkel är inte skillnaden och man kan gå mycket mer på djupet kring det hela, vilket vi ska göra nu. De båda områdena har helt egna system, kommuner och krav kring produktionen av vinerna. När du står där på Systembolaget eller när du ska klicka hem ett vin, så kan det vara bra att veta vad det är du köper och vad som gör vinet och ursprunget speciellt. Här nedan kommer vi främst gå igenom just det utökade området Chianti, vad som gör det speciellt, hur vinerna smakar, vilken typ av mat de passar till och om de går att hitta på Systembolaget.

Vad är Chianti?

Chianti är som ovan förklarat det större, utökade, området i Toscana där viner som går under appellationen Chianti DOCG produceras. Totalt består hela området av nästan 14 000 hektar, vilket gör det till en av de största appellationerna sett till yta i hela Toscana. 

Chianti kan sedan delas in i flera subkategorier. Om du till exempel ser Chianti Superiore DOCG på etiketten så innebär det att ännu hårdare krav satts på produktionen av vinet. Vinet måste lagras i minst tio månader innan det får lanseras. 

Tips på Chianti Superiore DOCG

Om du ser Chianti Riserva DOCG så är det minst två års lagring som gäller för vinet. I båda fallen med Superiore och Riserva så är kravet att vinet måste innehålla minst 70 procent av druvan sangiovese, som utgör grunden i väldigt många världskända viner från Toscana. 

Hur smakar Chianti?

Chianti Superiore DOCG har generellt sett en fräsch och elegant ton av röda bär i sig, och likt många andra viner som är gjorda på sangiovese så är det väldigt ofta körsbärstonerna som kommer fram. Man skulle kunna säga att dessa viner ofta får anses vara moderna och tillgängliga i sin stil med en del örtighet i sig som ger vinerna en fräsch touch. 

Finns Chianti på Systembolaget?

Jadå, Chianti och Chianti Classico hör till några av de mest populära italienska ursprungen på flaska i dag. Det går att hitta en hel del viner från dessa områden, såväl på hyllorna som i beställningssortimentet.

Dessa viner är väldigt populära i de svenska hemmen, och många förknippar kanske fortsatt Chianti med den välkända fiasco-flaskan som fungerat som ljusstake och inredningsdetalj i många års tid. Chianti har länge haft en speciell plats på Systembolaget och på den svenska marknaden. Med de eleganta vinerna och den fräscha fruktigheten kan man lugnt kalla Chianti för en trotjänare på hyllan. 

Vilken mat ska man äta till Chianti?

Chianti-viner passar generellt sett väldigt bra till det italienska köket. I en Chianti Superiore DOCG får du ofta den där tydligt bäriga tonen som kompletteras av en örtighet och som sedan avslutas av en påtaglig syra. Detta gör att viner med det ursprunget passar riktigt fint med såväl diverse pasta rätter som till den italienska charkbrickan eller varför inte den napolitanska pizzan. 

Den här artikeln sponsras av importören Spring Wine and Spirits AB.