Laddar annons
11 Apr, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Svensk bok vinner pris

Den svenska vinboken ”Ett vin blir till” vann priset ”världens bästa vinbok för professionella 2010” (World’s Best Wine Book for Professionals) i den internationella boktävlingen Gourmand World Cookbook Awards 2011. ”Ett vin blir till” är skriven av Britt Karlsson, med fotografi av Per Karlsson, och utgiven på Carlsson Bokförlag. Priset utdelades på galaevenemanget i Paris på Folies Bergères 3 mars 2011. Boken handlar om hur man odlar vin i vingården och om hur man gör vin i vinkällaren. Britt och Per är vinjournalister och är även vinresearrangörer under namnet BKWine Vinresor. Bild: Tiborfoto

Britt Karlsson kommenterar priset: ”Det är helt fantastiskt. Jag trodde aldrig vi skulle vinna. Jag visste att vi var nominerade och konkurrerade med böcker från Italien, Spanien, Kina… Tänk att ett litet land som Sverige, som knappt ens gör vin, kan vinna pris med en bok om hur man gör vin! Fast boken är ju ganska speciell. Den är skriven för den som vill veta mer om vintillverkning utan att för den skull arbeta med det: vinimportörer, sommelierer, utbildare osv. Men den är också skriven för den nyfikne ’amatören’, vinälskaren som vill lära sig mer.”

Britt berättar mer om boken: ”Boken är resultatet av alla de tusentals vintillverkare vi träffat. Den berättar ingående om allt från plantering av druvstocken till jäsning, buteljering och lagring – en heltäckande vinbok! Men den skiljer sig på två sätt från de flesta liknande böcker. Dels så berättar vi mycket om metoder och tekniker som det sällan skrivs om: flashpastörisering, enzymer, vinsjukdomar och annat, och illustrera allt med bilder. Det andra är att vi förklarar komplexiteten: många som skriver om vin skriver ’så här är det, basta!’, men det är sällan sant. Vintillverkning är alltid en fråga om nyanser, filosofier och personliga val av vinmakaren, så vi berättar om hur vinmakarna resonerar och varför t.ex. den ene svär på att ståltankar är det enda rätta, medan hans granne är övertygad om att man måste använda betongtankar för att göra bra vin. Igenom hela boken låter vi hundratals vinmakare komma till tals och berätta vad de gör och varför.”

Boken har tidigare vunnit pris som ”årets bästa svenska vinbok 2010” av Måltidsakademien.

Fakta om boken:
Titel: Ett vin blir till – arbetet i vingården och i vinkällaren
Text: Britt Karlsson, med bidrag av Per Karlsson
Bild: Per Karlsson
Grafisk form: Petter Antonisen & Arne Engren
Förlag: Carlsson Bokförlag, ISBN: 978-91-7331-270-7
Inbunden, rikt illustrerad i fyrfärg, 300 s, 175mm*245mm